Κόσμος|23.07.2024 12:35

Μπαχτσελί: Ο Δένδιας βρίσκεται σε παραλήρημα - Ασεβής η Βανδή

Μαρία Ζαχαράκη

Δριμεία επίθεση κατά του Νίκου Δένδια και της Δέσποινας Βανδή, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος MHP και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας «θρασείς».

Επίθεση στο Νίκο Δένδια

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας βρίσκεται σε παραλήρημα. Η Τουρκία θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, η οποία είναι τουρκική», όπως υποστήριξε.

«Το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νότια Κύπρο τις προάλλες, συκοφάντησε τους εορτασμούς της 50ης επετείου ως "γιορτή ντροπής των Τουρκοκυπρίων" και εξέφρασε τη δυσφορία του για την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να θεωρηθεί ως αγένεια, δειλία και καθαρή θρασύτητα. Ο χαρακτηρισμός των εορτασμών των 50 χρόνων ως "γιορτές ντροπής" είναι το παραλήρημα ενός σκοταδιστή, ο παραλογισμός ενός ανεκδιήγητου ανθρώπου. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση της 20ης Ιουλίου τερμάτισε τις απόπειρες γενοκτονίας των Τουρκοκυπρίων, έκανε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ να πληρώσουν ένα τίμημα, απέτρεψε τη μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, εξασφάλισε την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και άνοιξε την πόρτα στη μετέπειτα 50ετή περίοδο ειρήνης και σταθερότητας. Ως εκ τούτου, οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι, πονούν και ο ύπνος τους έχει διαταραχθεί. Το χρόνιο κυπριακό πρόβλημα είναι έργο αυτών που φοβούνται τη λύση. Κάθε φορά, ήταν η ελληνική πλευρά που δεν ευνοούσε τη λύση».

Πυρά και κατά της Δέσποινας Βανδή 

Επιπλέον, ο Μπαχτσελί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Δέσποινα Βανδή, καταδικάζοντας την για «ασέβεια» προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, επειδή δεν στάθηκε μπροστά τους για να τραγουδήσει. Ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ως «παράδειγμα ανηθικότητας» που δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας.

«Η ασέβεια μίας Ελληνίδας τραγουδίστριας προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ είναι άλλο ένα παράδειγμα ανηθικότητας που εξαντλεί την υπομονή μας».

Μπαχτσελί: «Η Κύπρος θα γινόταν Κρήτη χωρίς την τουρκική επέμβαση το ‘74»

Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τόνισε επίσης ότι χωρίς την τουρκική επέμβαση πριν από 50 χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι θα είχαν υποστεί την ίδια ‘τυραννία’ που βίωσαν όλοι οι Τουρκογενείς πληθυσμοί σε άλλες περιοχές.

«Ό,τι έγινε στην Κρήτη, το ίδιο έχει σχεδιαστεί και για την Κύπρο. Αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει πριν από 50 χρόνια, οι Τ/Κ θα αντιμετώπιζαν τα ίδια δράματα, τα ίδια δεινά και τις ίδιες ανθρωπιστικές καταστροφές που βίωσαν στο Χοτζαλί, στο Κιρκούκ, στο ανατολικό Τουρκιστάν και στη Γάζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί, προσθέτοντας «να μην νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τις σφαγές στην Τασκένδη, στο Τασπινάρ, στο Σιντέ, στο Γκιουνιελί, στο Γιουβαλί, στο Πασακόι, τα Ματωμένα Χριστούγεννα, στη Λεμεσό, στην Αμμόχωστο, στην Κοφίνο, στο Λευκόνοικο, στη Μαράθα, στη Σανταλάρη, στην Αλόδα».

«Η 20ή Ιουλίου 1974 Θα Ζει για Πάντα»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξέφρασε την αμετακίνητη στάση του για την κυπριακή υπόθεση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τουρκικής εισβολής το 1974 και την αδυναμία επίτευξης σχέσεων καλής γειτονίας με την τρέχουσα ελληνική νοοτροπία.«Ο βαθμός, στον οποίο είναι δυνατό και πιθανό να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας με αυτή τη νοοτροπία, πρέπει να εξεταστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαχτσελί τόνισε την ιστορική σημασία της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο, αναφέροντας πως «η ευλογημένη βούληση της 20ής Ιουλίου 1974 θα ζει για πάντα».

Κατηγόρησε όσους επιδιώκουν πλήρη κυριαρχία στην Κύπρο μέσω μιας μαξιμαλιστικής και ανέντιμης προσέγγισης, λέγοντας πως «όσοι διεκδικούν δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο με μια μαξιμαλιστική, ανέντιμη και κακομαθημένη αντίληψη που είναι εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα του νησιού και την ιστορία, δεν έχουν που να στραφούν».

«Η Τουρκία θα οχυρώσει την ανατολική Μεσόγειο, αν χρειαστεί»

Εξέφρασε έντονα την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και στρατιωτικά. «Η ιστορική, πολιτιστική και στρατηγική βάση που δημιούργησε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απάντηση σε κάθε είδους παρεμβατικές φιλοδοξίες και πρέπει να οχυρωθεί στρατιωτικά αν χρειαστεί», δήλωσε.

Ο Μπαχτσελί κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία και οι Τ/Κ δεν θα μείνουν άπραγοι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της κυριαρχίας τους.

«Όσοι απορρίπτουν τις διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τουρκοκυπριακό κράτος και η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές λύσεις».

«Οι Ενέργειες στην Κύπρο αποτελούν υποστήριξη των σφαγών»

Ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν επέκρινε έντονα επίσης τους ισχυρισμούς περί  στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ. «Οι προσπάθειες να μετατραπεί η νότια Κύπρος σε κέντρο εφοδιασμού του Ισραήλ και οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λάρνακα με την Ελλάδα δεν σημαίνουν τίποτα άλλο από την κλιμάκωση της αστάθειας και την υποστήριξη της σφαγής στη Γάζα», δήλωσε ο Μπαχτσελί, εκφράζοντας ανησυχία για τη δυναμική που δημιουργείται με τη στρατιωτική σύμπραξη Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

ΤουρκίαΔέσποινα Βανδήειδήσεις τώραΝίκος ΔένδιαςΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΚύπρος