Κόσμος|23.07.2024 18:35

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας

Newsroom

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) των ΗΠΑ, που βρίσκεται υπό πυρά και επικρίσεις για ενδεχόμενες ελλείψεις και παραλείψεις της Υπηρεσίας στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, ανέφεραν σήμερα πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ανέλαβε την ευθύνη

Η Κίμπερλι Τσίτλε, διευθύντρια αυτής της ελίτ υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία των προσωπικοτήτων υψηλού κύρους στις ΗΠΑ, είχε αναγνωρίσει την αποτυχία της Υπηρεσίας στην αποστολή της να προστατεύσει τον Τραμπ.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τα λάθη στην ασφάλεια», ανέφερε στο email προς το προσωπικό την Τρίτη. «Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, με βαριά καρδιά πήρα τη δύσκολη απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση του διευθυντή σας».

Η παραίτηση του Τσιτλ έρχεται μια ημέρα αφότου εμφανίστηκε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου όπου επί ώρες αντιμετώπισε κριτική τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους για τις αποτυχίες στην ασφάλεια του πρώην προέδρου. Χαρακτήρισε την απόπειρα κατά της ζωής του Τραμπ την «πιο σημαντική επιχειρησιακή αποτυχία» της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες και είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα κενά ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα.

Στην ακρόαση της Δευτέρας, η Τσιτλ επέμεινε ότι ήταν το «σωστό άτομο» για να ηγηθεί της Μυστικής Υπηρεσίας, παρόλο που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα κενά ασφαλείας. Όταν η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νάνσι Μέις είπε στην Τσιτλ να αρχίσει να συντάσσει την επιστολή παραίτησής της από την αίθουσα ακροάσεων, εκείνει απάντησε: «Όχι, ευχαριστώ».

ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπμυστικές υπηρεσίεςειδήσεις τώρααπόπειρα δολοφονίας