Κόσμος|24.07.2024 07:49

Εβραίοι ακτιβιστές διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη Γάζα σε κτίριο του Κογκρέσου - Τους συνέλαβαν

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo/J. Scott Applewhite)
(AP Photo/J. Scott Applewhite)
(AP Photo/J. Scott Applewhite)
(AP Photo/J. Scott Applewhite)
(AP Photo/J. Scott Applewhite)
(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Η αστυνομία του ομοσπονδιακού Καπιτωλίου (USCP) συνέλαβε ακτιβιστές που διαδήλωσαν εναντίον της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσα σε κτίριο του Κογκρέσου την Τρίτη, παραμονή της ομιλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε στο Κογκρέσο.

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της οργάνωσης Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη, φόραγαν κόκκινα μπλουζάκια που ανέγραφαν συνθήματα όπως «όχι στ’ όνομά μας», ή «οι εβραίοι λένε σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ». Κάποιοι κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «κατάπαυση του πυρός τώρα», ή «αφήστε τη Γάζα να ζήσει».

Μάλιστα, προγραμματίζεται να γίνουν κι άλλες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου, ο οποίος προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ομιλίες ρεκόρ του Νετανιάχου στο Κογκρέσο 

Η ομιλία που θα εκφωνήσει απόψε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, θα είναι η τέταρτη της καριέρας του — πρόκειται για ρεκόρ, ουδείς άλλος ξένος ηγέτης είχε ποτέ την ευκαιρία να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο τόσες φορές.

Η αμερικανική ΜΚΟ Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace, JVP) τόνισε από την πλευρά της μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ότι «τους τελευταίους εννιά μήνες, γίναμε μάρτυρες αναρίθμητων φρικαλεοτήτων στη Γάζα, που διαπράχθηκαν στ’ όνομά μας και χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνησή μας».

200-300 ακτιβιστές συνελήφθησαν

Η συλλογικότητα ανέφερε πως από τους 400 συμμετέχοντες στη διαδήλωση στην οποία κάλεσε, αστυνομικοί συνέλαβαν «πάνω από 300».

Από την άλλη, η USCP έκανε γνωστό πως συνελήφθησαν «κατά προσέγγιση 200» ακτιβιστές.

«Είπαμε στους ανθρώπους αυτούς, που είχαν εισέλθει νομίμως, να σταματήσουν (να διαδηλώνουν), διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλλαμβάνονταν. Δεν συμμορφώθηκαν. Οι διαδηλώσεις εντός κτιρίων του Κογκρέσου απαγορεύονται από τον νόμο», σημείωσε μέσω X το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα.

Λωρίδα της ΓάζαςΗΠΑΚογκρέσοακτιβιστέςΙσραήλΜπένιαμιν Νετανιάχου