Κόσμος | 12.04.2019 17:48

Διαστημικό σκάφος του Ισραήλ συνετρίβη στην σελήνη

Κώστας Ασημακόπουλος

Ιδιωτικό διαστημικό σκάφος του Ισραήλ με την ονομασία Beresheet συνετρίβη στην Σελήνη το βράδυ της Πέμπτης μετά από σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της προσγείωσης.

Ο κινητήρας του Beresheet σταμάτησε να λειτουργεί περίπου 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του φεγγαριού με αποτέλεσμα το σκάφος συντρίβει με ταχύτητα πάνω από 150 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Την Παρασκευή το μεσημέρι (12/4) η εταιρεία που είχε την ευθύνη της διαστημικής αποστολής επιβεβαίωσε την καταστροφή του σκάφους και ανέφερε πως τα τεχνικά προβλήματα ξεκίνησαν όταν αυτό βρέθηκε σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την σελήνη.

Οι τεχνικοί προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο και να επισκευάσουν την βλάβη αλλά όταν το Beresheet έφτασε περίπου 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της σελήνης χάθηκε κάθε επαφή και η πτώση του ήταν αναπόφευκτη.

Tο σκάφος Beresheet πριν καταστραφεί είχε στείλει στη βάση ελέγχου εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό. Σε από αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται η γη αλλά και μία επιγραφή με τη σημαία του Ισραήλ που έγραφε «Μικρό κράτος, μεγάλα όνειρα».

διαστημική αποστολήΙσραήλΣελήνη