Κόσμος|26.07.2024 21:21

Πλήγμα στο καρτέλ της Σιναλόα: Πώς συνελήφθησαν ο «Ελ Μάγιο» και ο γιος του «Ελ Τσάπο»

Newsroom

Ο φερόμενος ως αρχηγός του πανίσχυρου καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα, Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, μαζί με έναν από τους γιούς του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν Λοέρα, τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπες (με το παρατσούκλι «Τσαπίτο» ως γιος του «Ελ Τσάπο»), συνελήφθησαν από το FBI στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Ο Σαμπάδα, γνωστός και ως «Ελ Μάγιο», μαζί με τον «Ελ Τσάπο», ο οποίος από το 2017 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, θεωρούνται ως συνιδρυτές του καρτέλ.

Οι λεπτομέρειες της σύλληψης

Ανώτερος αξιωματούχος του FBI που συμμετείχε στην επιχείρηση, υπό καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι οι συλλήψεις έγιναν χωρίς επεισόδια κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ, ενώ ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο Σαμπάδα παραδόθηκε στις ομοσπονδιακές αρχές σε κάποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση μελών της οικογένειάς του που βρίσκονται σήμερα έγκλειστα σε φυλακές των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον Ποστ γράφει μια άλλη εκδοχή, ότι ο Σαμπάδα εξαπατήθηκε από τον «Τσαπίτο» Γκουσμάν, ο οποίος τελικά τον πρόδωσε στις αμερικανικές αρχές και παραδόθηκε και ο ίδιος, στο πλαίσιο ίσως κάποιας δικής του συμφωνίας με τους Αμερικάνους

Ο επικηρυγμένος Σαμπάδα

Ο Σαμπάδα είχε επικηρυχθεί εδώ και χρόνια από τις αρχές των ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2016 προσέφερε αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, ενώ πλέον η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA ανέφερε ότι η ανταμοιβή έφτανε τα 15 εκατομμύρια δολάρια. Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αν Μίλγκραμ σχολίασε ότι η σύλληψη του Σαμπάδα «χτυπά την καρδιά του καρτέλ που είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης και της μεθαμφεταμίνης, που σκοτώνουν χιλιάδες Αμερικανούς από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη».

ΗΠΑκαρτέλFBIειδήσειςειδήσεις τώρα