Κόσμος|28.07.2024 08:28

«Πάρε το μαχαίρι, να δεις πώς είναι ο ευνουχισμός»: Συγκλονίζει η ιστορία τρανς στη Ρωσία

Newsroom

Σε μια φάρμα στη Σιβηρία, ένας άντρας έδωσε στην Άντα ένα μαχαίρι. Μπροστά τους ήταν ένα γουρούνι: «Έλα να το κόψεις», είπε. «Αν θέλεις να προχωρήσεις στην επέμβαση, πρέπει να καταλάβεις τι σημαίνει ευνουχισμός».

Η Άντα ήταν 23 ετών και τρανσέξουαλ, όταν την εξαπάτησαν να πάει σε ένα κέντρο για «θεραπεία μετατροπής», αφού το είχε αποκαλύψει στην οικογένειά της.

«Τώρα θα σε θεραπεύσουμε»

Όπως περιγράφει, νωρίτερα το καλοκαίρι του 2021, μια συγγενής της ζήτησε να τη συνοδεύσει στο Νοβοσιμπίρσκ, όπου επρόκειτο να υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς.

Η Άντα λέει ότι ένας άνδρας τις συνάντησε στο αεροδρόμιο και μετά από μια μεγάλη διαδρομή, το αυτοκίνητο σταμάτησε ξαφνικά, η συγγενής της Άντα βγήκε έξω, ο οδηγός στράφηκε προς την Άντα, απαίτησε να παραδώσει το smartwatch και το τηλέφωνό της και της είπε: «Τώρα θα σε θεραπεύσουμε από τη διαστροφή σου».

«Μόνο όταν έφτασε ένα δέμα με ζεστά ρούχα δύο εβδομάδες αργότερα συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν εκεί μόνο για ένα δεκαπενθήμερο ή έναν μήνα», προσθέτει, λέγοντας ότι αναγκάστηκε να παίρνει τεστοστερόνη, να προσεύχεται και να κάνει χειρωνακτική εργασία, όπως να κόβει ξύλα.

Όταν ήρθε αντιμέτωπη με το γουρούνι λίγο μετά, έπαθε κρίση πανικού και δεν έκανε αυτό που της είχαν πει. Εννέα μήνες αργότερα, κατάφερε να δραπετεύσει. Κάποιος είχε αφήσει ένα τηλέφωνο τριγύρω, το οποίο χρησιμοποίησε για να καλέσει την αστυνομία.

Εκείνοι έστειλαν αστυνομικούς στο κέντρο, οι οποίοι είπαν ότι έπρεπε να επιτραπεί στην Άντα να φύγει, καθώς την κρατούσαν παρά τη θέλησή της.

Το BBC επικοινώνησε με το κέντρο, αλλά το άτομο με το οποίο μίλησε αρνήθηκε κάθε γνώση για προγράμματα θεραπείας μεταστροφής.

Οι απάνθρωποι νόμοι  

Ο χρόνος της Άντα εκεί ήταν το ελάχιστο μέρος μιας μάχης που, όπως λέει, δίνει σε όλη της τη ζωή -πρώτα με την οικογένειά της, μετά με την ευρύτερη κοινωνία και τώρα με τους ολοένα και πιο δρακόντειους νόμους της Ρωσίας για την LGBT κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, Γκράεμ Ριντ, τα ανθρώπινα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων στη Ρωσία έχουν συστηματικά υπονομευθεί από την ευρύτερη πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης να επιτίθεται σε ευάλωτες μειονότητες. Ένα χρόνο αφότου η Ρωσία ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, λέει ότι οι τρανσέξουαλ Ρώσοι στερήθηκαν «τα πιο βασικά δικαιώματά τους για νομική ταυτότητα και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Η νέα νομοθεσία απαγόρευσε επίσης στους ανθρώπους να αλλάζουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε έγγραφα -η Άντα ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που άλλαξε επίσημα το όνομά της πριν ο νόμος τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2023. Και στα τέλη του 2023, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε άλλη μια νέα απόφαση, χαρακτηρίζοντας το «διεθνές κίνημα LGBT» εξτρεμιστική οργάνωση.

Δεν είχε σημασία ότι δεν υπήρχε τέτοιος οργανισμός. Όποιος κρίνεται ένοχος για την υποστήριξη αυτού που τώρα θεωρείται «εξτρεμιστική δραστηριότητα» αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών. Ακόμα και η επίδειξη μιας pride σημαίας κινδυνεύει με πρόστιμο και πιθανή ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.

Αφού δραπέτευσε από το κέντρο στη Σιβηρία, η Άντα μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Μόσχα, όπου προσέφερε σε άλλα τρανσέξουαλ άτομα ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν. Αλλά οι νέοι νόμοι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εκείνη.

«Δεν μπορούσα να μείνω άλλο... Έπρεπε να φύγω από τη Ρωσία», λέει μιλώντας από το νέο της σπίτι στην Ευρώπη.

ΣιβηρίατρανσέξουαλτρανςlgbtqΡωσίαειδήσεις τώρα