Κόσμος|28.07.2024 13:21

Μέση Ανατολή: Θλίψη και οργή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά - Απάντησε με αντίποινα το Ισραήλ, απειλεί η Χεζμπολάχ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Μέση Ανατολή: Θλίψη και οργή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά (ΑP Photo)
Μέση Ανατολή: Θλίψη και οργή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά (ΑP Photo)
Μέση Ανατολή: Θλίψη και οργή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά (ΑP Photo)
Μέση Ανατολή: Θλίψη και οργή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά (ΑP Photo)
Μέση Ανατολή: Θλίψη και οργή για το μακελειό με τα 12 νεκρά παιδιά (ΑP Photo)

Τουλάχιστον 12 παιδιά και νέοι έπεσαν νεκροί το Σάββατο, όταν πολλαπλές ρουκέτες έπληξαν ένα χωριό στα -ελεγχόμενα από το Ισραήλ-Υψίπεδα του Γκολάν. Πρόκειται για μια επίθεση που έχει «φουντώσει» τους φόβους για μεγάλη κλιμάκωση της μακρόχρονης σύγκρουσης.

Οι IDF απάντησαν τη νύχτα του Σαββάτου χτυπώντας εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται πως επιτέθηκε πρώτη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι στόχοι περιλάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμρπίχα και το Μπουρτζ ελ-Σεμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίνε, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» με το θανατηφόρο χτύπημα στο γήπεδο ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που πυροβολεί σκόπιμα αμάχους», γράφει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε νωρίτερα ορκιστεί ότι η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Φόβοι για κλιμάκωση

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ (αλλά και τον εξοπλισμό του Ισραήλ), καταδίκασαν την επίθεση ως φρικτή, αλλά δεν κατηγόρησαν άμεσα τη Χεζμπολάχ.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και ότι «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό αυτών των τρομερών επιθέσεων κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής, οι οποίες πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Η Γαλάζια Γραμμή αναφέρεται στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, την παρακολούθηση των οποίων έχει αναλάβει η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, γνωστή ως Unifil.

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert και ο διοικητής της δύναμης Unifil αντιστράτηγος Aroldo Lazaro προειδοποίησαν ότι η περαιτέρω εντατικοποίηση των επιθέσεων «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη πυρκαγιά που θα βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία». Προέτρεψαν σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο.

Η Βηρυτός ζήτησε από την Ουάσινγκτον να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καλέσει τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στο Reuters καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την επίθεση που αποδίδεται στην Χεζμπολάχ.

Όπως είπε ο Μπου Χαμπίμπ, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια την Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές Αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά και νέοι, και ορκίστηκαν να προβούν σε βαριά αντίποινα.

νεκροίειδήσεις τώραΛίβανοςνεκράΙσραήλΧεζμπολάχΜπενιαμίν Νετανιάχου