Κόσμος|29.07.2024 18:16

Αυστραλία: Στη φυλακή μητέρα που εξανάγκασε την κόρη της να παντρευτεί τον άνδρα που την δολοφόνησε

Newsroom

Μία μητέρα από την Αυστραλία καταδικάστηκε διότι εξανάγκασε την κόρη της να παντρευτεί έναν άνδρα, ο οποίος την δολοφόνησε.

Η άτυχη Ruqia Haidari ήθελε να παντρευτεί από αγάπη. Ωστόσο, αρχικά παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών, με τη σχέση να καταλήγει σε διαζύγιο όταν ήταν 20. Στα μάτια της αφγανικής κοινότητας Hazara του Σέπαρτον - όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια μετά τη φυγή της από τους Ταλιμπάν - θεωρήθηκε πως η κοπέλα είχε χάσει την αξία της λόγω του διαζυγίου.

Η μητέρα της, θέλοντας να αποκαταστήσει την «φήμη» της, την εξανάγκασε να ξαναπαντρευτεί για δεύτερη φορά τον 25χρονο Mohammad Ali Halimi από το Περθ.

Δύο μήνες μετά τον γάμο την δολοφόνησε 

Ο γάμος αυτός διήρκεσε λιγότερο από δύο μήνες. Ο νεαρός δολοφόνησε την 21χρονη σύζυγό του στις 18 Ιανουαρίου 2020. Την ίδια χρονιά, η αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία (AFP) κατηγόρησε τη μητέρα της, που θρηνούσε για την απώλεια της κόρης της, για την ενορχήστρωση του εξαναγκαστικού γάμου.

Μετά από δίκη δύο εβδομάδων τον Μάιο, η Sakina Muhammad Jan έγινε το πρώτο άτομο στην Αυστραλία που κρίθηκε ένοχο για την ενορχήστρωση ενός εξαναγκαστικού γάμου από τότε που η πρακτική αυτή ποινικοποιήθηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Η ίδια καταδικάστηκε σε επαρχιακό δικαστήριο της Μελβούρνης σε ποινή φυλάκισης τριών φυλάκισης, με υποχρεωτικό χρόνο παραμονής στη φυλακή 12 μήνες, πριν καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. Η γυναίκα κινδύνευε και να απελαθεί πίσω στο Αφγανιστάν.

«Καταχραστήκατε τη θέση σας ως μητέρα της, ως το πρόσωπο με το οποίο αγαπούσε και σεβόταν», δήλωσε η δικαστής στην αγόρευσή της. «Ενώ πιστεύατε ότι ενεργούσατε προς το συμφέρον της, στην πραγματικότητα δεν το κάνατε», τόνισε.

Εκκρεμούν και άλλες καταδίκες για εξαναγκαστικούς γάμους 

Επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται άτομο για εξαναγκαστικό γάμο, αλλά σημείωσε ότι εκκρεμούν καταδίκες στη Νέα Νότια Ουαλία.

Ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας δήλωσε, πριν την καταδίκη της Jan , πως ο εξαναγκαστικός γάμος «είναι αδίκημα που μοιάζει με δουλεία». 

Μόνο για το 2022-23 υπάρχουν αναφορές στην Αυστραλία για 90 αναφορές εξαναγκαστικούς γάμους.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των πολιτειών και των εδαφών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναγκαστικών γάμων, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση ενισχυμένης αστικής προστασίας και μέσων επανόρθωσης για όσους πλήττονται», τόνισε ο εισαγγελέας και επισήμανε πως το ζήτημα είναι σε δημόσια διαβούλευση για πιθανές μεταρρυθμίσεις.

«Όλοι στην Αυστραλία θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν αν, ποιον και πότε παντρεύονται», επισήμανε.

ΑυστραλίαΑφγανιστάνφυλακήΤαλιμπάνγάμοςμητέραειδήσεις τώρα