Κόσμος|30.07.2024 17:57

Ερντογάν: «Ούτε βήμα πίσω για τη Γαλάζια Πατρίδα» - Επίθεση στην αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

Επίθεση κατά του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας που πρόσφατα χαρακτήρισε «παραμύθι» τη Γαλάζια Πατρίδα, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μητέρας πατρίδας».

«Τώρα βλέπουμε μια παρόμοια κοντόφθαλμη αντίληψη για τη Γαλάζια Πατρίδα. Αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, κλείνουν το μάτι σε κάποιους αποκαλώντας τη Γαλάζια Πατρίδα "παραμύθι" και κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατισμό», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Ναμίκ Ταν και στην πρόσφατη δήλωσή του που ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις στην γειτονική χώρα.

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση

«Χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έδωσε το έθνος όχι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για να χαιρετίσουν τους αντιπάλους της Τουρκίας. αυτό λέγεται ανευθυνότητα, άγνοια και αφέλεια», τόνισε ο Ερτνογάν και στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

«Από πότε έγινε καθήκον του CHP να εκφράζει αυτές τις θέσεις κατά της Τουρκίας από το βήμα της βουλής; Δεν θα μπορέσει το CHP να επιδείξει για μια φορά την αρετή τού να στέκεται στο ίδιο επίπεδο με τα συμφέροντα του έθνους; Ποιο είναι το πρόβλημα του CHP με την Τουρκία και τα συμφέροντα της Τουρκίας; Άλλο πράγμα η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και άλλο η παροχή υλικού στους αντιπάλους της Τουρκίας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ποτέ δεν περιμένουμε από το CHP να είναι στην ίδια σελίδα μαζί μας σε κάθε θέμα, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. περιμένουμε μόνο μια εθνική στάση στα εθνικά θέματα. Αν το CHP δεν είναι σε θέση να συμβάλει σε τέτοια θέματα, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να βλάπτει τη χώρα μας με τέτοιες ατυχείς δηλώσεις».

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»

Στη συνέχεια ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε της Γαλάζιας Πατρίδας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην υπεράσπιση της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μητέρας πατρίδας μας, ας το γνωρίζουν αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους. Η γραμμή και η στάση μας είναι σαφείς. Δεν είμαστε μια χώρα της οποίας της παίρνουν το ψωμί. Ούτε βάζουμε χέρι στα δικαιώματα των άλλων ούτε εμείς επιτρέπουμε στους άλλους να σφετερίζονται τα δικά μας δικαιώματα».

Νέα επίθεση σε Ισραήλ: «Βαρβαρότητα που θα επισκίαζε τον Χίτλερ»

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε για ακόμα φορά στο Ισραήλ κατηγορώντας το για εγκλήματα πολέμου αντίστοιχα του Χίτλερ: «Ακόμη και ο πόλεμος έχει νόμους. Το Ισραήλ αγνοεί ακόμη και αυτούς. Διέπραξε μια βαρβαρότητα που θα επισκίαζε τον Χίτλερ, την πιο καταραμένη μορφή του περασμένου αιώνα. Σήμερα, η Γάζα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης στον κόσμο», είπε και στη συνέχει υπογράμμισε:

«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτοί που σήμερα στρέφουν το βλέμμα τους στο Λίβανο, έχοντας ήδη σφαγιάσει 40.000 αθώους ανθρώπους στη Γάζα, δεν θα απλώσουν τα βρώμικα χέρια τους αλλού αύριο; Το άνομο κράτος του Ισραήλ αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Παλαιστίνη, όχι μόνο για τον Λίβανο, αλλά πλέον για όλη την ανθρωπότητα, για ολόκληρο τον κόσμο. Τον Χίτλερ σταμάτησε η συμμαχία των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, έστω και αργά. Αυτή η γενοκτονία, αυτή η θηριωδία, αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει αμέσως από τη συμμαχία της ανθρωπότητας πριν να είναι πολύ αργά.

Γνωρίζουμε τι προσπαθεί να κάνει ο εγκληματίας που ονομάζεται Νετανιάχου και σε τι είδους καταστροφή θέλει να παρασύρει την περιοχή μας και ολόκληρο τον κόσμο».

Σκληρή αντίδραση από τον Ερντογάν και απέναντι στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Κατζ: «Τα θρασύτατα μηνύματα των καραγκιόζηδων του πληκτρολογίου δεν μας τρομάζουν, δεν μας φοβίζουν, δεν μας εκφοβίζουν. Δεν μπορούν να εμποδίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να φωνάζει την αλήθεια. Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι φορώντας τα σάβανα μας. Δεν μπορούν να αλυσοδέσουν ούτε την καρδιά ούτε την ψυχή του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορούν να εμποδίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να φωνάζει την αλήθεια και το δίκιο. Δεν υποκύπτουμε στις απειλές κανενός, δεν δεχόμαστε τον εκφοβισμό κανενός. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν και να το συνειδητοποιήσουν πολύ καλά: ξεκινήσαμε αυτό το μονοπάτι φορώντας το σάβανο μας».

Στράφηκε κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με αφορμή την τελετή έναρξης στο Παρίσι - «Θα μιλήσω στον Πάπα»

Στη συνέχεια λαμβάνοντας αφορμή από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υπογραμμίζοντας ότι θα μιλήσει για το ζήτημα στον Πάπα: «Η διαβόητη σκηνή στο Παρίσι προσέβαλε όχι μόνο τον καθολικό κόσμο, όχι μόνο τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και εμάς όσο και αυτούς. Η ανηθικότητα που στήθηκε στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις διαστάσεις της απειλής που αντιμετωπίζουμε.

Με την πρώτη ευκαιρία, θα καλέσω τον Πάπα, θα του πω για την ανηθικότητα εναντίον της Χριστιανοσύνης, εναντίον όλων των Χριστιανών. Το γεγονός ότι εκείνοι που διατυμπανίζουν τη διαστροφή των ΛΟΑΤΚΙ ως "ελευθερία" δεν μπορούν να ανεχθούν τις αθλήτριες που φορούν μαντίλα αποκαλύπτει πόσο ελεύθερο είναι το μυαλό τους», τόνισε.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΓαλάζια ΠατρίδαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν