Κόσμος | 02.08.2024 12:09

Γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία «εξαφανίστηκε» στην Αυστραλία - Φόβοι για νέο «μυστήριο θάνατο»

Newsroom

Ένα πέπλο μυστηρίου έχει πέσει στην Αυστραλία γύρω από την εξαφάνιση 30χρονης γυναίκας από τη Σαουδική Αραβία.

Όταν η Λολίτα ήρθε στην Αυστραλία το 2022, διέφευγε από έναν ηλικιωμένο άνδρα που αναγκάστηκε να παντρευτεί στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν φίλοι της, είχε ξεφύγει από έναν κύκλο βίας και σεξουαλικής δουλείας τόσο ακραίο που την είχε επανειλημμένα οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Αλλά λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξή της, εξαφανίστηκε. Τελευταία φορά την είδε ένας φίλος της, ο οποίος ισχυρίζεται ότι την παρακολουθούσε καθώς την έπαιρνε από το διαμέρισμά της μια ομάδα Σαουδαράβων με ένα μαύρο φορτηγάκι.

«Αυτό που κάνει αυτή την υπόθεση ιδιαίτερη, σε σύγκριση με κάποιες άλλες περιπτώσεις Σαουδαράβων που εξαφανίστηκαν... ή εμφανίστηκαν νεκρές, είναι ότι έχουμε μάρτυρα», λέει η δικηγόρος Alison Battisson.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Καμπέρα αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, σε δήλωσή της στο BBC, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» της φερόμενης απαγωγής τον Ιούνιο και ότι «άρχισε να διεξάγει άμεσες έρευνες» τόσο εντός της χώρας όσο και «εκτός της χώρας».

Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν

Η Λολίτα ήρθε για πρώτη φορά στη Μελβούρνη τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία πτήσεων. Αν και ως επί το πλείστον ήταν κλεισμένη στον εαυτό της, σύντομα σύναψε φιλία με έναν Σουδανό πρόσφυγα που είχε ζήσει επίσης στη Σαουδική Αραβία, ως μετανάστης χωρίς χαρτιά. Ο Ali -δεν είναι το πραγματικό του όνομα- ήταν αυτός που έφερε τη Λολίτα σε επαφή με την κα Battisson, καθώς εκείνη τον είχε βοηθήσει με τη δική του αίτηση ασύλου.

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούσε συχνά με τη Λολίτα από εκείνο το σημείο και έπειτα, περιγράφοντάς την ως μια γυναίκα με ήσυχη και με απόφαση να πάρει πίσω τη ζωή της: «Ήταν αποφασισμένη ότι αυτή ήταν η ώρα της». Αλλά η αλληλογραφία τους έληξε απότομα τον Μάιο του περασμένου έτους, αφού η κ. Battisson έλαβε ένα «περίεργο» μήνυμα από τη Λολίτα.

Ήταν σε πολύ πιο επίσημη γλώσσα από ό,τι είχε χρησιμοποιήσει ποτέ και έλεγε: «Ποια είναι η κατάσταση της βίζας μου» λέει στο BBC.

Η αίτηση της Λολίτα για θεώρηση προστασίας - για άτομα που κινδυνεύουν από διώξεις στη χώρα τους - είχε προηγουμένως απορριφθεί, αλλά η κα Battisson την βοηθούσε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Λέει ότι αυτό είναι κάτι που η πελάτισσά της γνώριζε πολύ καλά, καθώς οι δυο τους το συζητούσαν συχνά.

«Τώρα πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα ήταν στην πραγματικότητα από τους ανθρώπους που είχαν πάρει τη Λολίτα», λέει η κ. Battisson. Πιστεύει ότι προσπαθούσαν να βρουν αν η Λολίτα είχε μόνιμη βίζα, η οποία θα της έδινε το δικαίωμα να ζητήσει προξενική βοήθεια από την Αυστραλία πίσω στη Σαουδική Αραβία. Μετά ήρθε η σιγή ασυρμάτου. Καθώς οι εβδομάδες γίνονταν μήνες, η κα Battisson ήξερε από μέσα της ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά».

Μυστήριοι θάνατοι γυναικών από τη Σαουδική Αραβία

Περίπου την ίδια εποχή που η Λολίτα ήρθε στην Αυστραλία, η χώρα αντιμετώπιζε τους μυστηριώδεις θανάτους δύο άλλων γυναικών από τη Σαουδική Αραβία. Τον Ιούνιο του 2022, τα πτώματα των αδελφών Asra και Amaal Alsehli ανακαλύφθηκαν στο διαμέρισμά τους στο δυτικό Σίδνεϊ. Λίγα είναι γνωστά για το πώς πέθαναν, αλλά η αστυνομία έχει περιγράψει την υπόθεση ως «ύποπτη» και «ασυνήθιστη», και σύντομα θα αποτελέσει αντικείμενο ιατροδικαστικής εξέτασης.

Όμως, σύμφωνα με όσους έγιναν μάρτυρες της συμπεριφοράς τους, η Asra και ο Amaal -που ταξίδεψαν στην Αυστραλία από τη Σαουδική Αραβία το 2017 για να ζητήσουν άσυλο- ζούσαν με φόβο.

Οι αναφορές για Σαουδάραβες γυναίκες που καταλήγουν νεκρές ενώ ζουν στο εξωτερικό ή σύρονται πίσω στο βασίλειο ενώ προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο δεν είναι καινούργιες.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες Αυστραλοί με κινεζική, ιρανική, ινδική, καμποτζιανή και ρουαντική καταγωγή έχουν επίσης καταγγείλει περιστατικά παρακολούθησης, παρενόχλησης ή επίθεσης από πράκτορες που πίστευαν ότι απασχολούνταν από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους.

Και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αυστραλίας δήλωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι «στοχοποιούνται πλέον για κατασκοπεία και ξένες παρεμβάσεις» στο εσωτερικό της χώρας «από ποτέ άλλοτε». «Οι Αυστραλοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η απειλή είναι πραγματική. Η απειλή είναι τώρα. Και η απειλή είναι βαθύτερη και ευρύτερη από ό,τι νομίζετε» δήλωσε ο Mike Burgess τον Φεβρουάριο.

Αυστραλίακατασκοπείαειδήσειςεξαφάνιση