Κόσμος|03.08.2024 07:42

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους με πολεμικά πλοία και μαχητικά

Newsroom

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Αναμένεται η απάντηση του Ιράν για την δολοφονία Χανίγια 

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

«Βόμβα» από ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ιράν σχεδιάζει επίθεση στο Ισραήλ στις 12 Αυγούστου

Παράλληλα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως το Ιράν «σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ». Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα ιρανικά σχέδια, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Το Ιράν σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Η επίθεση του Ιράν, όπως μεταδίδει το Sky News Arabia, θα είναι αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, θα ξεκινήσει την ιερή μέρα των Εβραίων, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, για το οποίο έχουν αποδείξεις οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, το Ιράν θα επιτεθεί σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, ενώ βρισκόταν στην κηδεία του Χανίγια, είπε τηλεφωνικώς στο Reuters: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».

ΗΠΑΙράνΙσμαήλ ΧανίγιαΜέση Ανατολήειδήσεις τώραΙσραήλ