Κόσμος|03.08.2024 11:19

Οργισμένη απάντηση της Τουρκίας στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ: «Δολοφόνε, ψυχικά άρρωστε!»

Μαρία Ζαχαράκη

Η έντονη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας-Τελ Αβίβ καλά κρατεί… Η ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραήλ Κατζ, στο Χ έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην Τουρκία.

Η ανάρτηση περιλάμβανε μια φωτογραφία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά από μια τουρκική σημαία και την Κωνσταντινούπολη τυλιγμένες στις φλόγες, με ένα σχόλιο που κατηγορούσε τον Ερντογάν ότι "μετατρέπει την Τουρκία σε δικτατορία" λόγω της υποστήριξής του στη Χαμάς.

Ο Κατζ, σχολιάζοντας το κλείσιμο του Instagram στην Τουρκία, έκανε tag τον Ερντογάν και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφέροντας:

«Ο Ερντογάν καταστρέφει το τουρκικό κράτος, το οποίο έχει τεράστιες επιστημονικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και οικονομικές δυνατότητες. Διαβρώνει την κληρονομιά του Ατατούρκ. Ας ελπίσουμε για καλύτερες μέρες».

«Δολοφόνε, ψυχικά άρρωστε»

Η αντίδραση από την Τουρκία ήταν άμεση και σφοδρή. Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Φαχρετίν Αλτούν, απάντησε με έντονο ύφος: «Κοίτα εδώ, δολοφόνε ψυχικά άρρωστε! Όσο πιάνεις το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βρώμικο στόμα σου, που ρουφάει αίμα αθώων, θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε περισσότερο και να στεκόμαστε δίπλα του πιο αποφασιστικά. Ούτε ο πρόεδρος μας, ούτε η χώρα μας μπορούν να μάθουν τίποτα από τους δολοφόνους! Οπωσδήποτε μια μέρα, θα λογοδοτήσετε για αυτήν την επαίσχυντη γενοκτονία που διαπράξατε».

Ιμάμογλου: «Έχει στα χέρια του αίμα»

Ακολούθησε η απάντηση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος επέστρεψε τη δήλωση του Κατζ: «Σας επιστρέφω ακριβώς αυτή τη δήλωση που προσβάλλει τη σημαία και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Δεν θα μάθουμε δημοκρατία και νόμους από κάποιον, του οποίου τα χέρια είναι βαμμένα με το αίμα δεκάδων χιλιάδων παιδιών».

Φιντάν: «Μνημειώδης αυθάδεια»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν έμεινε σιωπηλός, χαρακτηρίζοντας τον Κατζ ως «μνημείο αυθάδειας και αναίδειας της γενοκτονικής κυβέρνησης Νετανιάχου». Ο Φιντάν τόνισε πως η παρουσία του Κατζ στο υπουργικό συμβούλιο συνίσταται σε «εμμονή στη συκοφαντία και το ψέμα».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, ανέφερε: «Δεν είναι δική σας δουλειά να δώσετε μήνυμα στην Τουρκία».

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις διπλωματικές σχέσεις να δοκιμάζονται σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία των τελευταίων ετών.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΙσραήλΧαμάςΙσμαήλ ΧανίγιαΛωρίδα της Γάζας