Κόσμος|03.08.2024 13:25

Telegraph: Η Μοσάντ στρατολόγησε Ιρανούς πράκτορες για να βάλουν εκρηκτικά στον ξενώνα του Χανίγια - Πώς έδρασαν

Newsroom

Ιρανούς πράκτορες φέρεται να στρατολόγησε η Μοσάντ προκειμένου να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα όπου φιλοξενούταν ο ηγέτης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν και τον Μάιο 

Όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ της Τelegraph, το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονήσουν τον Χανίγια τον Μάιο, όταν ο ηγέτης της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργός της Γάζα, θα επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσι, που πέθανε σε συντριβή αεροσκάφους. 

Τότε η επιχείρηση εγκαταλείφθηκε, καθώς λόγω του πλήθους που υπήρχε στο κτίριο οι πιθανότητες αποτυχιάς ήταν υψηλές. Αυτή τη φορά ενόψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δύο πράκτορες τοποθέτησαν εκρηκτικά σε τρία δωμάτια στον ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στη βόρεια Τεχεράνη, όπου ήταν πιθανό να φιλοξενηθεί το Χανίγια.

Πυροδότησαν τα εκρηκτικά από άλλη χώρα 

Οι πράκτορες καταγράφηκαν από κύκλωμα ασφαλείας να μπαίνουν και να βγαίνουν σε διάφορα δωμάτια στον ξενώνα μέσα σε λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, αφού τοποθέτησαν τα εκρηκτικά διέφυγαν στο εξωτερικό και την Τετάρτη, γνωρίζοντας πλέον σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται ο Χανίγια τα πυροδότησαν, σκοτώνοντας τον. 

«Είναι πλέον σίγουροι ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», σχολίασε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης και πρόσθεσε ότι ανακάλυψαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο άλλα δωμάτια.

Άλλος αξιωματούχος σχολίασε πως πρόκειται για ταπείνωση για το Ιράν. «Είναι ακόμα ένα ερώτημα για όλους το πώς συνέβη, δεν μπορώ να το καταλάβω. Πρέπει να υπάρχει κάτι πιο ψηλά στην ιεραρχία για το οποίο κανείς δεν ξέρει», είπε. 

Σε αυτό το κτίριο φέρεται να δολοφονήθηκε ο Χανίγια

Πριν από λίγες μέρες, αναλυτής των New York Times ανήρτησε φωτογραφία ενός κτιρίου, όπου πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στη φωτογραφία, η οποία φέρεται να δόθηκε από Ιρανό αξιωματούχο, φαίνεται μέρος του κτιρίου να είναι καλυμμένο με πράσινο πλέγμα και από κάτω υπάρχουν συντρίμμια.

24 συλλήψεις για τον θάνατο του Χανίγια 

Τουλάχιστον 24 άτομα συνέλαβαν οι ιρανικές για το χτύπημα στον ξενώνα που φιλοξενούταν ο Ισμαήλ Χανίγια.  Ανάμεσα στους συλληφθέντες σύμφωνα με τους NYT, είναι ανώτεροι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικοί και προσωπικό, που απασχολείται στον ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι Ιρανοί είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τους υπαίτιους, καθώς το χτύπημα, όπως σχολιάζουν οι NYT, δεν ήταν μόνο μια καταστροφική κατάρρευση της ασφάλειας, ούτε μόνο μια αποτυχία προστασίας ενός βασικού συμμάχου, ούτε δείχνει μόνο την αδυναμία περιορισμού της διείσδυσης της Μοσάντ, ούτε είναι μόνο ένα ταπεινωτικό πλήγμα για τη φήμη του Ιράν. Ήταν όλα αυτά μαζί.

«Η αντίληψη ότι το Ιράν δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την πατρίδα του ούτε τους βασικούς συμμάχους του θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το ιρανικό καθεστώς, διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί στους εχθρούς του ότι αν δεν μπορούν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία, μπορούν να την αποκεφαλίσουν», δήλωσε ο Ali Vaez, επικεφαλής για το Ιράν στο International Crisis Group.

ΙσραήλΙράνΧαμάςΦρουροί της Επανάστασηςειδήσεις τώραΙσμαήλ Χανίγια