Κόσμος|03.08.2024 16:48

Σε κόκκινο συναγερμό το Ισραήλ εν αναμονή των αντιποίνων από την Τεχεράνη: Θα παίξει ρόλο κλειδί το Ιράκ;

Newsroom

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ολόκληρο το Ισραήλ εν αναμονή των αντιποίνων από την Ιράν για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενόσω βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψή στην Τεχεράνη.

Στους Ισραηλινούς έχουν ξυπνήσει οι μνήμες από την επίθεση με drones που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίο της χώρας τους τον περασμένο Απρίλιο. Τότε περίπου το 99% των drones είχαν αναχαιτιστεί επιτυχώς. Μένει να φανεί αν η άμυνα του Ισραήλ αυτή τη φορά θα είναι εξίσου αποτελεσματική.

Προετοιμάζονται για τα καταφύγια οι Ισραηλινοί 

Οι ισραηλινοί έχουν συνηθίσει να ζουν σε πολεμικό καθεστώς και γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν για να παραμείνουν ασφαλείς. Έχουν ήδη προμηθευτεί φαγητό και νερό για το ενδεχόμενο να μείνουν επί μέρες κλεισμένοι στα καταφύγια. Πολλοί έχουν αγοράσει και γεννήτριες σε περίπτωση που διακοπεί ο ηλεκτρισμός.

Τα δημόσια καταφύγια είναι έτοιμα και μόλις ηχήσουν οι σειρήνες θα ανοίξουν οι πόρτες τους αυτόματα, προκειμένου να κρυφτούν εκεί όσοι βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Καίριος ο ρόλος του Ιράκ - Στην Τεχεράνη αξιωματοίχου 

Συμφωνά με την απεσταλμένη του OPEN στο Ισραήλ, Αδαμαντία Λιόλου, πληροφορίες θέλουν την επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του να επικεντρωθεί αυτή τη φορά στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ. Μάλιστα, καίριο ρόλο θα διαδραματίσει το Ιράκ για τον λόγο αυτό ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν ήδη μεταβεί στην Τεχεράνη, προκειμένου να συντονιστούν τις κινήσεις τους. 

Το τρίγωνο της Άμυνας

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινή κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να συνάψει συμφωνία για την άμυνα του με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην αναχαίτιση της επίθεσης της Τεχεράνης τον Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επιπλέον αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή 

Οι ΗΠΑ  ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη τους στο Ισραήλ παραμένει ακλόνητη, ωστόσο οι άλλες δύο χώρες δεν έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους. 

Το Πεντάγωνο, δε ανακοίνωσε ότι σκοπεύουν να αναπτύξουν επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να βοηθήσουν το Ισραήλ όταν θα έρθει η ώρα. 

Όπως διευκρίνισε έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα η αντιπυραυλική άμυνα, ενώ o σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων, που έχουν τη δυνατότητα να αναχαιτίζουν πυραύλους.

ΙράνΙσραήλΙράκειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΙσμαήλ Χανίγια