Κόσμος|03.08.2024 21:39

Eπεισόδια και ταραχές στη Βρετανία: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία», λέει ο Στάρμερ

Newsroom

Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών, αντιρατσιστών και αστυνομίας σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία με αφορμή τη δολοφονία των τριών παιδιών –από έναν 17χρονο– στο Σάουθπορτ.

Χαρακτηριστικά, στο Λίβερπουλ, στη Βρετανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, διαδηλωτές εκτόξευσαν καρέκλες, τούβλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης, που προσπάθησαν να κρατήσουν σε απόσταση μέλη αντιρατσιστικής αντισυγκέντρωσης.

Οι αντίθετες διαδηλώσεις ωστόσο σε πολλές όλεις ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για ταραχές στο Μάντσεστερ και στο Μπέλφαστ, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στο Νότιγχαμ, η αστυνομία πήρε επίσης θέση μεταξύ δύο ομάδων, η μία εκ των οποίων φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών και η άλλη απαντούσε «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ» ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αστυνομικοί. Οι δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν το Στραντ, καθώς σημειώθηκαν ταραχές κοντά στην προκυμαία της πόλης.

Στάρμερ: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ μετά τις ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της χώρας, κατά τη διάρκεια αντιμεταναστευτικών, αντιμουσουλμανικών διαδηλώσεων.

Ο Στάρμερ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μόλις πριν από έναν μήνα, είχε μια τηλεφωνική σύσκεψη με τους κυριότερους υπουργούς του σήμερα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την αστυνομία ώστε να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να κρατήσει ασφαλείς τους δρόμους», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

ΔιαδηλώσειςΒρετανίαΚιρ Στάρμερειδήσεις τώρα