Κόσμος|05.08.2024 06:50

Το παρασκήνιο της μυστικής πτήσης Αμερικανών από την Τουρκία... στο Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μ. Ανατολή - Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά

Μαρία Ζαχαράκη

Σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας ή πραγματικότητα; Δύσκολο να το διακρίνει κανείς… Η κουβεϊτιανή εφημερίδα Al Ceride διέδωσε μία πληροφορία ότι Aμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μυστική πτήση μέσω Άγκυρας προς το Ιράν, για να διεξάγουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης.

Συνάντηση δυο ωρών

Μπορεί να ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας να συνομιλούν Αμερικανοί και Ιρανοί, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πια. Πρόκειται για μια αποστολή που οργανώθηκε με εξαιρετική μυστικότητα αλλά εις γνώση της Άγκυρας, που πάντα θέλει να παίζει ρόλο μεταξύ αντιπάλων.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία «πέταξε» λοιπόν προς το Ιράν την περασμένη Πέμπτη με ειδική πτήση. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Καράν, κοντά στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνάντηση διάρκειας δύο ωρών με την ομάδα πληροφοριών και εξωτερικών υποθέσεων του Ιράν.

Η αμερικανική αποστολή δεν πήγε με άδεια χέρια. Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν τους Ιρανούς να μην πέσουν στην «παγίδα του Νετανιάχου». Δηλαδή τους είπαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο, στοχεύοντας στην καταστροφή του Ιράν.

«Ο Νετανιάχου είναι εκτός ελέγχου», είπαν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί, προσπαθώντας να αποτρέψουν μία ευρεία επίθεση του Ιράν.

Οι Αμερικανοί βέβαια τους είπαν ότι κατανοούν την ανάγκη του Ιράν να απαντήσει για λόγους κύρους, αλλά τους προέτρεψαν να αποφύγουν ευρεία επίθεση.

Τι κερδίζουν οι Αμερικανοί και τι οι Ιρανοί γιατί φυσικά όλα πρέπει να καταλήγουν σε κέρδος; Και αυτό δεν είναι να επιτευχθεί μόνο η ειρήνη. Πρόσφεραν στο Ιράν μία συμφωνία για τα πυρηνικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να σταματήσουν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνη. Αυτό θα κέρδιζε το Ιράν. Οι Δημοκρατικοί από την άλλη, θα έκαναν μία «κίνηση ματ» στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βρισκόταν σε δυσχερή θέση να ελιχθεί.

Κι αυτό θα ήταν το κέρδος της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, ενόψει εκλογών… Βέβαια, τους είπαν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα υπερασπίζονταν το Ισραήλ. Αν ισχύει αυτή η συνάντηση, γιατί πολλά σημεία βρίθουν αναξιοπιστίας. Γιατί θεωρείται δύσκολο αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ να κάνουν συμφωνίες με το Ιράν…αν πάντως ισχύει και θέλουν οι δημοκρατικοί να στριμώξουν τον Τραμπ. Δείχνει ότι η Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή παίζει ένα λεπτό και επικίνδυνο διπλωματικό παιχνίδι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενόψει -πάντα- εκλογών.

ΗΠΑΤουρκίαΙράνΙσραήλΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα