Κόσμος|05.08.2024 09:24

Εκλογές ΗΠΑ: Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στην Καμάλα Χάρις

Newsroom

Μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες δείχνει την Καμάλα Χάρις να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία επιχείρησε να μειώσει τη δυναμική της Χάρις, επιτιθέμενος προσωπικά εναντίον της, αμφισβητώντας την καταγωγή και την ψυχική της υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CBS, η Χάρις όχι μόνο έκλεισε τη διαφορά, αλλά τώρα προηγείται με ποσοστό 50% έναντι 49% για τον Τραμπ. Αν και το προβάδισμα της Χάρις είναι ελάχιστο και βρίσκεται εντός του στατιστικού λάθους, είναι ένα επίτευγμα που δεν είχε πετύχει ποτέ ο Τζο Μπάιντεν.

Η υποστήριξη προς τη Χάρις φαίνεται να είναι ισχυρή ανάμεσα στους νέους, καθώς και στους μαύρους και τις γυναίκες ψηφοφόρους. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, παρατηρείται αύξηση στην πρόθεση των αφροαμερικανών να ψηφίσουν τον Νοέμβριο. Η πρόκληση για τη Χάρις είναι να διατηρήσει αυτήν την τάση τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Η Χάρις εξέτασε υποψήφιους για τη θέση του αντιπροέδρου

Ένα κρίσιμο σημείο για την εκστρατεία της Χάρις θα είναι η επιλογή του υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.

Όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι άνδρες, και όπως αναφέρουν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Χάρις συναντήθηκε προσωπικά με τρεις από αυτούς στην Ουάσινγκτον: τον γερουσιαστή από την Αριζόνα, Μαρκ Κέλι, τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, και τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουολτς, ο οποίος δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό. Εξετάζονται επίσης τα ονόματα του Άντι Μπεσίρ, κυβερνήτη του Κεντάκι, καθώς και του υπουργού Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ. Σύμφωνα με το CBS, η λίστα των υποψηφίων έχει μειωθεί σε πέντε άτομα.

Η ομάδα της Χάρις ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα ξεκινήσουν περιοδεία σε τουλάχιστον επτά κρίσιμες Πολιτείες, όπου οι εκλογές μπορεί να κριθούν.

Ποιοι έχουν προβάδισμα

Ο Σαπίρο, με υψηλά ποσοστά αποδοχής από το 2022, θεωρείται πιθανός να βοηθήσει τη Χάρις να κερδίσει την Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες-κλειδιά.

Ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην πιλότος του Ναυτικού και αστροναύτης της NASA, έχει αναδειχθεί ως έντονη φωνή για την πολιτική περιορισμού της οπλοκατοχής. Η θέση του για την ασφάλεια των συνόρων και οι κατά καιρούς κριτικές του προς την κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσαν να προσελκύσουν ανεξάρτητους και συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ο Ουόλτς, πρώην μέλος του Κογκρέσου και νυν κυβερνήτης της Μινεσότα από το 2019, έγινε γνωστός για τη στρατηγική του να χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Τζέι Ντι Βανς, ως «περίεργους».

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συζήτησε με τη Χάρις για την επιλογή υποψηφίου αντιπροέδρου και όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να αναζητήσει, απάντησε: «Θα την αφήσω να το λύσει αυτό».

Οι υποψήφιοι για τη θέση του αντιπροέδρου στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου περνούν από μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, όπου καλούνται να απαντήσουν σε έως και 200 ερωτήσεις.

Το United Automobile Workers, ένα μεγάλο συνδικάτο στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι προτιμά τον Μπεσίρ, ο οποίος «στάθηκε στο πλευρό μας και υποστήριξε τους εργαζόμενους». Στην εκπομπή Face the Nation του CBS, ο πρόεδρος του συνδικάτου, Σον Φέιν, ανέφερε ότι και ο Ουόλτς υποστηρίζει τους εργαζόμενους, αλλά επέκρινε τη στήριξη του Σαπίρο προς τα ιδιωτικά σχολεία στην Πενσυλβάνια.

Κάμαλα ΧάριςΗΠΑεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραΤζο Μπάιντεν