Κόσμος|06.08.2024 05:00

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ: Παραλία στη Σκωτία διαβρώνεται κατά 7 μέτρα τον χρόνο

Newsroom

Μια παραλία στη βορειοανατολική Σκωτία διαβρώνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από πλημμύρες κοντινή πόλη.

Η έκθεση Dynamic Coast του 2021 μελέτησε τον ρυθμό διάβρωσης στην πόλη Montrose και προέβλεψε ότι 120 μέτρα θα χαθούν σε 40 χρόνια, δηλαδή κατά μέσο όρο 3 μέτρα το χρόνο

Φοβούνται τις καταιγίδες οι κάτοικοι 

Οι κάτοικοι του Montrose φοβούνται την έναρξη της περιόδου καταιγίδων το φθινόπωρο, καθώς οι περσινές καταιγίδες-ρεκόρ προκάλεσαν διάβρωση 7 μέτρων στην παραλία μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 4 μέτρα περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες, αναφέρει η Guardian.

Μια έκθεση για λογαριασμό του Montrose Golf Links από το EnviroCentre τον Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι οι ιστορικά, οι μέσοι ρυθμοί υποχώρησης κυμαίνονται μεταξύ 2,8-7,0 μέτρων ετησίως και ότι «οι παρατηρούμενες τάσεις στην παράκτια διάβρωση αναμένεται να συνεχιστούν ή και να επιταχυνθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Η Σκωτία αντιμετώπισε πρωτοφανείς καταιγίδες την περασμένη περίοδο και την άνοιξη κατέγραψε τον βροχερότερο Απρίλιο της χώρας από το 1947.


Τον περασμένο Νοέμβριο, ο παραλιακός πεζόδρομος του Montrose κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της παλίρροιας μετά την καταιγίδα Babet, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στον πεζόδρομο. Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας η παραλία διαβρώθηκε κατά 3 μέτρα.

«Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή»

Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο, καταγράφηκαν σφοδρές θύελλες.

Ο David Wood, επικεφαλής του κοινοτικού συμβουλίου του Montrose, δήλωσε: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Montrose και δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς θυμάται κάτι παρόμοιο με αυτές τις καταιγίδες που ζήσαμε. Είναι κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια; Θα περάσουν άλλα 100 χρόνια; Μάλλον όχι, αυτή είναι κλιματική αλλαγή».

Τα τελευταία 30 χρόνια, η θάλασσα έχει προχωρήσει κατά 70 μέτρα και η έκθεση του EnviroCentre αποκάλυψε ότι μπορεί φτάσει τα 170 μέτρα λόγω της διάβρωσης και των πλημμυρών έως το 2100.

παραλίακλιματική αλλαγήκακοκαιρίαειδήσεις τώραΣκωτία