Κόσμος | 05.08.2024 17:36

Νέο δριμύ κατηγορώ Ερντογάν κατά Ισραήλ και Δύσης: «Χειροκροτούν τους δολοφόνους χωρίς να το κρύβουν»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μία έντονη -και πάλι- ομιλία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του Ισραήλ και των δυτικών χωρών, κατηγορώντας τους για συνενοχή σε γενοκτονία και απανθρωπιά.

Βαρβαρότητα στη Γάζα

«Το Ισραήλ δεν σκοτώνει μόνο τους κατοίκους της Γάζας με βόμβες και σφαίρες, αλλά και τους σφάζει αφήνοντάς τους πεινασμένους και διψασμένους. Ένα κράτος Ληστής, το οποίο γίνεται όλο και πιο σκληρό, κακομαθημένο και οργισμένο, καθώς γίνεται όλο και πιο επιθετικό, επιδεικνύει εδώ και 300 ημέρες κάθε είδους βαρβαρότητα απέναντι σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους στριμωγμένους σε ένα κομμάτι γης στο μέγεθος μιας παλάμης», δήλωσε ο Ερντογάν, ασκώντας σφοδρή κριτική στις πρακτικές του Ισραήλ.

Δεν κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας: «Δώστε προσοχή στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σιωπά μπροστά σε αυτή τη θηριωδία, η οποία κανονικά θα έπρεπε να κάνει την ανθρωπότητα να σηκωθεί όρθια. Έχουν λάβει ένα ψήφισμα, αλλά δεν έχουν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους για να το εφαρμόσουν».

Δυτικές Χώρες: Συνένοχες στη Γενοκτονία

Με καυστικό τόνο, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για συνενοχή: «Οι δυτικές χώρες είναι ήδη συνένοχες στην πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ. Παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και των πληροφοριών, έτσι ώστε το Ισραήλ να μπορεί να σκοτώνει περισσότερα παιδιά υπό την ηγεσία του Νετανιάχου. Δείχνουν αυτή την υποστήριξη δημόσια χειροκροτώντας τους δολοφόνους μέχρι να πρηστεί η παλάμη τους χωρίς να το κρύβουν».

Ιστορικές παραλληλίες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προχώρησε σε ιστορικές παραλληλίες, συγκρίνοντας τις πράξεις των σημερινών ηγετών με εκείνες των Ναζί.
«Όπως εκείνοι, που χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την κοινοβουλευτική ομιλία του Χίτλερ για τη γενοκτονία των Ναζί πριν από 85 χρόνια κι έγραψαν τα ονόματά τους στην ιστορία με ντροπή, έτσι και εκείνοι που χειροκρότησαν τα ψέματα του Νετανιάχου, του σημερινού Χίτλερ, δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τον μαύρο λεκέ που κολλάει στα χέρια τους για μια ζωή».

Δεν είμαστε χαζοί να μας φιμώσουν

Ο Ερντογάν αναγνώρισε την πιθανότητα αντιδράσεων στα λόγια του. «Γνωρίζω βέβαια ότι κάποιοι θα προσβληθούν από το γεγονός ότι λέω αυτά τα πράγματα. Ίσως προσπαθήσουν να μας φιμώσουν χαρακτηρίζοντάς μας αντισημίτες, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους. Ό,τι και να κάνουν, ποτέ δεν ήμασταν από τους σατανάδες, που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση και δεν θα είμαστε ποτέ».

Ερντογάν κατά Instagram: Καταγγέλλει ψηφιακό φασισμό και λογοκρισία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε δριμύτατα και τις εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Instagram το οποίο έχει μπλοκαριστεί στην Τουρκία, κατηγορώντας τες για στρατευμένη λογοκρισία και ψηφιακό φασισμό, ειδικά όσον αφορά τις αναρτήσεις που επικρίνουν το Ισραήλ.

«Ειδικότερα, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν σχεδόν στρατευμένα. Θεωρούν καθήκον τους να λογοκρίνουν αμέσως ακόμη και μια απλή πρόταση που επικρίνει το Ισραήλ», δήλωσε ο Ερντογάν, καταγγέλλοντας την τακτική των εταιρειών όπως το Instagram.

Απαγόρευση φωτογραφιών Παλαιστινίων μαρτύρων

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δικτύωσης δεν ανέχονται ούτε τις φωτογραφίες των Παλαιστινίων μαρτύρων.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ψηφιακό φασισμό που δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε τις φωτογραφίες των Παλαιστινίων μαρτύρων και τις απαγορεύει αμέσως και αυτό το πουλάει ως ελευθερία».

Κοινωνικά Δίκτυα μαφία

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να παρομοιάσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με μαφιόζικες οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμπεριφέρονται σαν μαφία σε κάθε θέμα που αγγίζει τα συμφέροντά τους».

ΤουρκίαΠαλαιστίνηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΓενοκτονία