Κόσμος|07.08.2024 13:40

Βρετανία: Φόβος για νέες βίαιες ταραχές ενόψει νέων ακροδεξιών διαδηλώσεων - Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

Newsroom

Επί ποδός βρίσκεται η βρετανική αστυνομία υπό το φόβο νέων ταραχών, ενόψει δεκάδων νέων διαδηλώσεων που διοργανώνονται για σήμερα το βράδυ. Η Βρετανία αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα βίας εδώ και 13 χρόνια και αφορμή αποτέλεσε μια ψεύτικη είδηση για ισλαμιστή μετανάστη πίσω από τη δολοφονία τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Περισσότερα από 400 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί αυτές τις ημέρες και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περίπου 100 άτομα σε σχέση με τις πρόσφατες ταραχές. 

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες εξάρσεις βίαιων διαταραχών της τελευταίας δεκαετίας», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός αστυνομικού διευθυντή Αντι Βαλεντάιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση αστυνόμευσης στο Λονδίνο. «Δεν θα το ανεχτούμε αυτό στους δρόμους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δύναμη, τακτική και εργαλείο για να αποτρέψουμε περαιτέρω σκηνές αταξίας».

Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

Σύμφωνα με τον Guardian τουλάχιστον 30 πιθανές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα από ακροδεξιές οργανώσεις ενώ αντιφασιστικές οργανώσεις κάνουν κάλεσμα για απάντηση. Σχεδόν 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ταραχή τις επόμενες ημέρες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στράμερ, που αντιμετωπίζει την πρώτη του κρίση μετά τη νίκη του στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, προειδοποίησε χθες τους ταραξίες ότι θα αντιμετωπίσουν μακρές ποινές φυλάκισης και υποσχέθηκε σήμερα ότι θα διασφαλίσει ότι οι κοινότητες είναι ασφαλείς. 

«Το πρώτο μας καθήκον είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες μας είναι ασφαλείς», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα είναι ασφαλείς. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όπου απαιτείται αστυνομική αντίδραση, αυτή υπάρχει, όπου απαιτείται υποστήριξη για συγκεκριμένα μέρη, αυτή υπάρχει».

Θωρακίζουν τα γραφεία τους οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι που ασχολούνται με τα θέματα μετανάστευσης έχουν αρχίσει να θωρακίζουν τα παράθυρα των γραφείων τους ενόψει των διαδηλώσεων ακροδεξιών που αναμένονται σήμερα σε τουλάχιστον 30 περιοχές σε όλη τη Βρετανία

Μάλιστα ακροδεξιοί δημοσίευσαν σε ομάδες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ένα κατάλογο νομικών γραφείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών ως πιθανούς στόχους.

Ορισμένα καταστήματα σε περιοχές που θα γίνουν διαδηλώσεις λέγεται επίσης ότι θα κλείσουν. 

ακροδεξιάΛονδίνοΒρετανίαειδήσεις τώραεπεισόδια