Κόσμος|07.08.2024 18:31

Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής – Οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας

Newsroom

Η αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, γεγονός που ώθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους κορυφαίους αξιωματούχους του στον τομέα της άμυνας και της επιβολής του νόμου.

Προέλαση έως και 15 χιλιόμετρα στα ρωσικά εδάφη

Μια αναφορά από έναν Ρώσο στρατιωτικό μπλόγκερ ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει προς τα βόρεια, πιθανώς μέχρι και εννέα μίλια (15 χλμ.) από τα σύνορα, κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου βόρεια του συνοριακού χωριού Σβερντλίκοβο, αλλά αυτό δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Επίσημες και ανεπίσημες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μια δύναμη αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών είχε διασχίσει ένα ελαφρώς αμυνόμενο τμήμα των συνόρων το πρωί της Τρίτης. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίθεση εξουδετερώνεται, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γερασίμοφ να δηλώνει πως « η προέλαση σταμάτησε», σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Ο ίδιος ανέφερε πως στην επίθεση πήραν μέρος έως 1.000 ουκρανοί στρατιώτες.

Εκπρόσωπος των ρωσικών ΕΔ, είχε ισχυριστεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποκρούσει την επιδρομή την Τρίτη, αλλά αναγνώρισε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι οι μάχες συνεχίζονταν. Είπε οι ουκρανοί χτύπησαν με αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού εναντίον των εισβολέων, προκαλώντας 260 απώλειες και εξουδετερώνοντας 50 τεθωρακισμένα οχήματα.

«Σημαντική πρόκληση»

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις κατά την έναρξη μιας συνάντησης με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πούτιν χαρακτήρισε την επιδρομή ως σημαντική πρόκληση και δήλωσε ότι θα τη συζητούσε με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιφέρειας Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι ανέφερε την επιχειρησιακή κατάσταση στον Πούτιν. Οι άμαχοι απομακρύνονταν από τις περιοχές του μετώπου και 300 άνθρωποι στεγάστηκαν σε προσωρινά καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η επίθεση είχε ξεκινήσει περίπου στις 8 το πρωί της Τρίτης, όταν τα ουκρανικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα μεταξύ των χωριών Νικολάγεβο-Νταρίνο και Ολέσνια, με προφανή πρόθεση να κατευθυνθούν τόσο βόρεια όσο και ανατολικά.

Η επίθεση είναι πολύ πιθανό να αποτελεί μια προσπάθεια της Ουκρανίας, της οποίας η άμυνα είναι εκτεταμένη στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, να εκτρέψει ορισμένες ρωσικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν ένα τμήμα του μετώπου που είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργό από τις αρχές του 2022.

Οι επικριτές στην Ουκρανία, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τέτοιες επιθέσεις δεν εξυπηρετούν κανένα μακροπρόθεσμο στρατιωτικό σκοπό. Ρωσικές ομάδες κατά του Κρεμλίνου εξαπέλυσαν επιθέσεις από την Ουκρανία στις περιοχές Μπέλγκοροντ και Κουρσκ τον Μάρτιο, αλλά αποκρούστηκαν χωρίς στρατηγικό κέρδος.

Οι πληροφορίες είναι λιγοστές, αλλά αυτή τη φορά η επιχείρηση φαίνεται να αποτελεί επίθεση του στρατού της Ουκρανίας και όχι των ρωσικών ομάδων της αντιπολίτευσης. Η Ρωσία δήλωσε ότι ηγήθηκε από την 22η μηχανοκίνητη ταξιαρχία του Κιέβου.

Οι μάχες λάμβαναν χώρα μέσα και γύρω από την πόλη Sudzha, περίπου 6 μίλια από τα σύνορα. Ένα τοπικό ρωσικό κανάλι Telegram δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει βομβαρδισμένα αγροτικά σπίτια, το οποίο, όπως είπε, δείχνει την «κατάσταση σήμερα».

Ο κύριος λειτουργικός αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διέρχεται κοντά στην Sudzha, όπου ένας σταθμός μέτρησης παρακολουθεί τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία. Η Ουκρανία επέτρεψε τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο πλαίσιο σύμβασης που λήγει στο τέλος του 2024.

Άλλες διαδικτυακές εικασίες ανέφεραν ότι στόχος της εισβολής θα μπορούσε να είναι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Κουρσκ, αλλά η εγκατάσταση απέχει 35 μίλια από τα σύνορα και είναι πολύ μακριά από αυτό που θα μπορούσε να κάνει μια δύναμη αρκετών εκατοντάδων -ή χιλιάδων- ατόμων.

Η Ρωσία διοχετεύει στρατιώτες στην Ουκρανία. Η δύναμή της στη χώρα εκτιμάται σε περίπου 520.000, δύο έως τρεις φορές το μέγεθος της αρχικής εισβολής. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κινητοποίηση νέων νεοσύλλεκτων και απωθείται σε ορισμένα τμήματα του ανατολικού μετώπου, ιδίως στο κεντρικό Ντονμπάς προς το Ποκρόβσκ.

ΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώρα