Κόσμος|07.08.2024 22:26

Ισραήλ: Εκτιμήσεις πως η Χεζμπολάχ θα επιτεθεί πρώτη και μετά το Ιράν

Newsroom

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η Χεζμπολάχ, και όχι το Ιράν, θα είναι εκείνη που θα εξαπολύσει πρώτη μια σημαντική επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, όπως μεταδίδει τηλεοπτικός σταθμός.

Χωρίς να επικαλείται πηγές, το Κανάλι 12 αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ έχει μεταφέρει τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν ότι οποιαδήποτε ζημιά σε αμάχους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των υποσχόμενων αντιποίνων τους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και άλλων σημαντικών αξιωματούχων, θα αποτελέσει «κόκκινη γραμμή», η οποία θα οδηγήσει σε δυσανάλογη απάντηση.

Την εκτίμηση περί πρώτης επίθεσης από τη Χεζμπολάχ διατύπωσε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, σημειώνοντας πως η λιβανέζικη οργάνωση, μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ σκληρότερα από το Ιράν.

Ενώ βρισκόταν σε στρατιωτική άσκηση στο Βορρά, ο Γκαλάντ δήλωσε: «Όπως έχουν τα πράγματα, ο Νασράλα μπορεί να σύρει το Λίβανο να πληρώσει εξαιρετικά βαρύ τίμημα. Τα βαρύτερα είναι: Δεν συνειδητοποιούν τι μπορεί να τους συμβεί«.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε, «αν έβλεπαν τις εικόνες της Γάζας, πιστεύω ότι θα καταλάβαιναν, αλλά μερικές φορές η λογική ξεπερνιέται» είπε στην 646η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών εφέδρων. Περαιτέρω, δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε «να επιδεινωθεί σε έναν πλήρη πόλεμο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, αλλά πολύ πραγματικό».

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια δημοσιεύματος του Al Arabiya, σύμφωνα με το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εκτιμήσουν σωστά τη μορφή της απάντησης του Ιράν και αν αυτή θα περιλαμβάνει συντονισμένη δράση με τη Χεζμπολάχ ή άλλους συμμάχους στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη δηλώσει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης μεγάλης κλίμακας, σε πολλαπλά μέτωπα.

Νέες εκκενώσεις περιοχών στη Γάζα

Ξεχωριστά, ο εκπρόσωπος των IDF Avichay Adraee προειδοποίησε τους πολίτες της Γάζας στην περιοχή Beit Hanoun της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στις γειτονιές Manshiyya και Sheikh Zayed και εκείνων που διαμένουν σήμερα σε καταφύγια στην περιοχή, να εκκενώσουν την περιοχή σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η Beit Hanoun είναι μια πόλη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο Adraee σημείωσε ότι η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν την περιοχή για να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ και οι IDF ήταν έτοιμες να «δράσουν δυναμικά εναντίον τους».

NOTAM από την Αίγυπτο για αποφυγή του ιρανικού εναέριου χώρου

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος έδωσε εντολή σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα τρίωρο νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

«Όλοι οι αιγυπτιακοί αερομεταφορείς πρέπει να αποφεύγουν την υπέρπτηση πάνω από το FIR Τεχεράνης (περιοχή πληροφοριών πτήσεων). Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνεται δεκτό υπεράνω της εν λόγω περιοχής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακολούθησε ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου σύμφωνα με την οποία όλες οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας πρέπει να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, καθώς το Ιράν «προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και με τη σειρά της μιας ευρύτερης διαταραχής του εναέριου χώρου, την ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.

ΧεζμπολάχΧαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΙράνπόλεμος