Κόσμος|08.08.2024 12:48

Ισπανία: Ανθρωποκυνηγητό για τον Κάρλες Πουτζδεμόν - Εμφανίστηκε στη Βαρκελώνη παρά το ένταλμα σύλληψης

Newsroom

Η αστυνομία της Βαρκελώνης αναζητά για να συλλάβει τον αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος επέστρεψε στην Ισπανία μετά από επτά χρόνια εξορίας, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

Γιατί τον αναζητούν οι Αρχές

Κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων ετών ζούσε στις Βρυξέλλες, αφού η αστυνομία του απήγγειλε κατηγορίες που συνδέονται με την αποτυχημένη προσπάθεια για ανεξαρτησία το 2017.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απευθύνθηκε σύντομα σε εκατοντάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, λίγο πριν από την αναμενόμενη τοποθέτηση του νέου επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.

Είπε ότι επέστρεψε «για να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμη εδώ» και πρόσθεσε: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ έγκλημα».

Στη συνέχεια ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξαφανίστηκε και οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Mossos d'Esquadra - η καταλανική αστυνομία - έχει πλέον ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του κ. Πουτζντεμόν. Επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι οι έξοδοι από τη Βαρκελώνη έχουν κλείσει.

Οδοφράγματα έχουν επίσης στηθεί σε όλη την πόλη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας.

Φαίνεται ότι υπάρχουν διάφορα κίνητρα πίσω από την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία.

Πρώτον, θέλει να πιέσει τις αρχές να εφαρμόσουν τον νέο νόμο περί αμνηστίας σε αυτόν, αφού το ανώτατο δικαστήριο τον απέκλεισε από την εφαρμογή του για τεχνικούς λόγους.

Στόχος του είναι επίσης να διαταράξει τη σημερινή ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιλά ως νέου προέδρου της Καταλονίας.

ΙσπανίαΚάρλες ΠουτζδεμόνΒαρκελώνηΚαταλονίαειδήσεις τώρα