Κόσμος | 08.08.2024 18:30

Αυστρία: Νέα στοιχεία για τον τζιχαντιστή που σχεδίαζε επίθεση σε συναυλία της Taylor Swift

Newsroom

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τους συλληφθέντες που ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση σε Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται ότι ένας 19χρονος νεαρός, που έχει συλληφθεί μαζί με δύο άλλους νεαρούς υπόπτους, προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας «για να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων» σε συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας. Μάλιστα φωτογραφίες του νεαρού τζιχαντιστή δημοσιεύουν ΜΜΕ.

Άφησε γενειάδα και παραιτήθηκε από τη δουλειά του

Ο 19χρονος αναγνωρίστηκε ως Beran A., σύμφωνα με το Heute.at, και ζούσε σε ένα σπίτι στο Ternitz, νότια της Βιέννης, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Πριν από μερικά χρόνια, οι γονείς του Beran A. -οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αυστρία από τη Βόρεια Μακεδονία- μετακόμισαν σε ένα νεόκτιστο σπίτι στην περιοχή Neunkirchen του Ternitz μαζί με τον ίδιο και τη μικρότερη αδελφή του.

Όμως ο Beran A. είχε αλλάξει πρόσφατα, σύμφωνα με τους γείτονές του, γεγονός που συνέπεσε με τη δήλωση πίστης του στον ISIS στις αρχές Ιουλίου, όπως γράφει η Daily Mail. Άφησε μακριά γενειάδα και εθεάθη να φοράει μακρυμάνικο βαμβακερό πουκάμισο, ενώ μια νέα φωτογραφία του τον δείχνει να ποζάρει με μαχαίρια.

Ο Beran A. συνελήφθη στο Ternitz, νότια της Βιέννης, το πρωί της Τετάρτης, ενώ ένας δεύτερος έφηβος, ηλικίας 17 ετών, συνελήφθη στην αυστριακή πρωτεύουσα το απόγευμα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας Franz Ruf.

Οι ύποπτοι προέβησαν σε «συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες» για μια επίθεση, επιβεβαίωσε ο Ruf.

Ο Beran A. είχε παραιτηθεί από τη δουλειά, αποκάλυψε προσθέτοντας ότι ο έφηβος «άλλαξε σημαντικά την εμφάνισή του» και ότι ο 17χρονος είχε πρόσφατα χωρίσει με τη φίλη του. 

Υλικό από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα βρέθηκε στο σπίτι του 17χρονου

Παράλληλα, το Associated Press μεταδίδει πως οι Αρχές εντόπισαν υλικό από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα στο σπίτι του δεύτερου υπόπτου.

Οι αυστριακές αρχές ασφαλείας δήλωσαν ότι ο δεύτερος ύποπτος, ένας 17χρονος Αυστριακός υπήκοος με τουρκική και κροατική καταγωγή, συνελήφθη από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις κοντά στο στάδιο όπου υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούνταν οι συναυλίες αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα είχε συλληφθεί ένας 19χρονος Αυστριακός με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία. Τα ονόματα των υπόπτων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα σύμφωνα με τους αυστριακούς νόμους περί απορρήτου.

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας της Αυστρίας ανέφεραν ότι οι δύο νεαροί ήθελαν να διαπράξουν επίθεση έξω από το γήπεδο, σκοτώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους χρησιμοποιώντας μαχαίρια ή αυτοσχέδια εκρηκτικά.

«Πιστεύει ότι είναι σωστό να σκοτώνονται άπιστοι» 

Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου, οι Αρχές στη Βιέννη είπαν ότι ο βασικός ύποπτος, ένας 19χρονος, ομολόγησε πλήρως τα σχέδια επίθεσης του. Είπαν ότι «είναι ξεκάθαρα ριζοσπαστικοποιημένος προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους και πιστεύει ότι είναι σωστό να σκοτώνονται άπιστοι».

Ο δεύτερος ύποπτος προσλήφθηκε πριν από λίγες ημέρες σε εταιρεία εγκαταστάσεων που παρείχε υπηρεσίες στον χώρο κατά τη διάρκεια των συναυλιών.

Ακυρώθηκαν οι συναυλίες

Η αποκάλυψη οδήγησε στην ακύρωση τριών συναυλιών της αμερικανίδας ποπ-σταρ Τέιλορ Σουίφτ, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν απόψε, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο στάδιο Ερνστ Χάπελ.

Η διοργανώτρια εταιρία Barracuda Music ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ μέσω Instagram και Facebook ότι οι συναυλίες ακυρώνονται «λόγω επιβεβαίωσης από κυβερνητικούς αξιωματούχους σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης» και εξήγησε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα επιστραφούν τα χρήματα στους κατόχους εισιτηρίων.

Πώς τους εντόπισαν

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, έφθασαν πληροφορίες στο γραφείο πληροφοριών του στρατού από υπηρεσία πληροφοριών ξένου κράτους, η οποία εντόπισε βίντεο με τον 19χρονο να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο συλληφθείς φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε πρόσφατα μέσω διαδικτύου και, όπως μετέδωσε ο αυστριακός ιστότοπος Puls 24, οι γείτονές του παρατήρησαν ξαφνικά αλλαγή στην εμφάνισή του —έφερε πλέον γενειάδα— και την παρουσία γυναίκας με μπούρκα.

Taylor Swiftτρομοκρατική επίθεσηειδήσεις τώραΤέιλορ ΣουίφτΑυστρίατζιχαντιστής