Κόσμος | 10.08.2024 07:05

Καλλιστεία Μις Νότια Αφρική: Υποψήφια αποσύρθηκε μετά από σάλο για την εθνικότητά της - Ξενοφοβικό παραλήρημα στη χώρα

Newsroom

Η υποψήφια στον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Νότια Αφρική, Τσιντίμα Αντετσίνα, αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά τη σφοδρή διαμάχη για την εθνικότητά της.

Κατηγορίες και για την μητέρα της

Η ανακοίνωση της Τσιντίμα Αντετσίνα, στο Instagram ήρθε μία ημέρα μετά την έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών που διαπίστωσε ότι η μητέρα της πιθανόν έκλεψε την ταυτότητα μια άλλης γυναίκας για να γίνει υπήκοος της Νότιας Αφρικής.

 

Η Τσιντίμα Αντετσίνα -μια 23χρονη φοιτήτρια νομικής- δήλωσε ότι γεννήθηκε στο Σοβέτο, μια κωμόπολη δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, και ότι μεγάλωσε στο Κέιπ Τάουν. Σε συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης εξήγησε ότι ο πατέρας της ήταν Νιγηριανός και η μητέρα της Νοτιοαφρικανή με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη.

Εδώ και εβδομάδες οι ρίζες της βρίσκονται στο επίκεντρο μιας θύελλας σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους Νοτιοαφρικανούς να αμφισβητούν το κατά πόσον ήταν Νοτιοαφρικανή.

Καθώς η διαμάχη κλιμακώθηκε, οι διοργανωτές των καλλιστείων Μις Νότια Αφρική ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών να διεξαγάγει έρευνα πριν από την εκδήλωση του Σαββάτου.

 

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, το υπουργείο ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είχε διαπιστώσει ότι η ταυτότητα μιας «αθώας» Νοτιοαφρικανής μητέρας «ενδέχεται να έχει κλαπεί» από τη μητέρα της Αντετσίνα.

Ωστόσο, η Αντετσίνα, «δεν θα μπορούσε να έχει συμμετάσχει στις φερόμενες παράνομες ενέργειες της μητέρας της, καθώς ήταν βρέφος εκείνη την εποχή», ανέφερε το υπουργείο.

 

Ξενοφοβικό παραλήρημα

Η Νότια Αφρική, όπως αναφέρει ο Guardian, χορηγεί υπηκοότητα από τη γέννηση σε οποιονδήποτε γεννήθηκε στη χώρα μετά το 1995. Η Αντετσίνα γεννήθηκε το 2001.

Η συμμετοχή της στον διαγωνισμό έχει ενεργοποιήσει σε ακραίο σημείο τις ξενοφοβικές τάσεις που επικρατούν στη χώρα, που έχει γίνει και το πεδίο βίαιων και μερικές φορές θανατηφόρων, επιθέσεων σε μετανάστες.

Μεταξύ των πιο σκληρών επικριτών ήταν ο υπουργός Τεχνών και Πολιτισμού, Γκέιτον Μακένζι, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα κέρδισε το 2% των ψήφων στις εκλογές του Μαΐου, με την μετανάστευση να αποτελεί Νο1 θέμα στην ατζέντα του. Η ξενοφοβία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα μαστίζεται από σταθερά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Παρά την αναιμική οικονομική ανάπτυξη, το πιο βιομηχανοποιημένο έθνος της Αφρικής, προσελκύει εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως ανθρώπους από άλλες αφρικανικές χώρες.

Νότια Αφρικήκαλλιστείαειδήσεις τώραΑφρική