Κόσμος|10.08.2024 06:55

Πιέσεις από ΗΠΑ σε Ιράν για να μην χτυπήσει το Ισραήλ - Τι ανταλλάγματα ζητάει η Τεχεράνη για να υπακούσει

Newsroom

Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ιράν να μην πραγματοποιήσει ένα χτύπημα και ζητούν από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος στην περιοχή, υποστηρίζει ρεπορτάζ του CNN.

Τις τελευταίες μόλις ημέρες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησαν καταιγισμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους τους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο καθένας τους είχε πολυάριθμες συνομιλίες με τους ηγέτες και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου με μήνυμα αποκλιμάκωσης.

«Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους επικοινωνώντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Επικοινωνήσαμε αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», δήλωσε την Τρίτη ο Μπλίνκεν. «Όλοι στην περιοχή πρέπει να καταλάβουν ότι περαιτέρω επιθέσεις διαιωνίζουν μόνο τη σύγκρουση, την αστάθεια, την ανασφάλεια για όλους».

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι οι ΗΠΑ αναμένουν επίθεση κατά του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες. Παραμένει ασαφές αν θα υπάρξει συντονισμένη απάντηση μεταξύ της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στο CNN ότι το Ιράν πιστεύεται ότι εξακολουθεί να εξετάζει το εύρος της απάντησής του.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν, αυξάνοντας την προοπτική ότι η ομάδα πολιτοφυλακής με έδρα το Λίβανο - η οποία χρηματοδοτείται, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από το Ιράν - μπορεί να δράσει χωρίς αυτούς.

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα για αποκλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, βρέθηκε στην Τεχεράνη το Σαββατοκύριακο και συνάντησε τόσο τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αλί Μπαγκερί όσο και τον νέο πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν και φαίνεται να πιστεύει ότι το Ιράν μπορεί να αναζητά μια αφορμή προς την αποκλιμάκωση.

Το Ιράν χρειάζεται διπλωματική κάλυψη για να αποσύρει τις απειλές του κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια: μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να ισχυριστεί ότι νοιάζεται περισσότερο για τις ζωές των Παλαιστινίων στον παλαιστινιακό θύλακα παρά για εκδίκηση θα αποτελούσε μία διέξοδος αποκλιμάκωσης της κρίσης. Αλλά η ανταμοιβή πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για το Ιράν, καθώς διακυβεύονται η τιμή και η ισχύ του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέβαλε στις διπλωματικές προσπάθειες, δηλώνοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πεζεσκιάν την Τετάρτη, ότι τα αντίποινα κατά του Ισραήλ «πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Η απάντηση του Πεζεσκιάν υποδηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε αυτή την προοπτική. «Εάν η Αμερική και οι δυτικές χώρες θέλουν πραγματικά να αποτρέψουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, για να αποδείξουν αυτόν τον ισχυρισμό, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως την πώληση όπλων και την υποστήριξη του Σιωνιστικού καθεστώτος και να αναγκάσουν αυτό το καθεστώς να σταματήσει τη γενοκτονία και τις επιθέσεις στη Γάζα και να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός»,  είπε.

Το πρόβλημα για να λειτουργήσει η αποκλιμάκωση της έντασης με την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός είναι ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να συμφωνήσει ο Νετανιάχου.

Η Χαμάς απλώς το έκανε πιο δύσκολο αντικαθιστώντας τον Χανίγια με τον πιο σκληροπυρηνικό Γιαχία Σινουάρ, που για το Ισραήλ θεωρείται ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Η αλλαγή, εάν πρόκειται να έρθει, σύμφωνα με την έκτακτη σύνοδο των 57 κρατών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας μπορεί να επιβληθεί από το μόνο άτομο που ασκεί εξ αποστάσεως επιρροή στον Νετανιάχου – τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τζο ΜπάιντενΙράνΕμανουέλ ΜακρόνΧαμάςειδήσεις τώρα