Κόσμος|10.08.2024 18:21

Κουρσκ: Σταματήσαμε την προέλαση των Ουκρανών, λέει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Newsroom

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται πως σταμάτησε την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην επαρχία του Κουρσκ έπειτα από μάχες 5 ημερών, αν και υπήρξαν αναφορές για περιφερειακές διακοπές ρεύματος μετά το χτύπημα ενός υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ

Οι μάχες φέρονται να διεξάγονται σε τρία χωριά κοντά στα σύνορα - Ivashkovskoye, Malaya Loknya και Olgovka - παρόμοιες τοποθεσίες με εκείνες όπου η Ουκρανία εκτιμάται ότι είχε προελάσει προηγουμένως.

Σε πρωινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «ματαιώθηκαν οι προσπάθειες των κινητών ομάδων του εχθρού να φτάσουν στο βάθος της ρωσικής επικράτειας» και δεν υπήρχαν άλλες σημαντικές αναφορές για το αντίθετο.

Η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB επέβαλε επίσης ένα «αντιτρομοκρατικό» καθεστώς στο Κουρσκ και σε δύο γειτονικές περιοχές, το Μπριάνσκ και το Μπέλγκοροντ, δίνοντας στις αρχές εκτεταμένες εξουσίες να αποκλείουν μια περιοχή και να επιβάλλουν ελέγχους στις επικοινωνίες.

Οι Ουκρανοί ηγέτες και ο στρατός της απέφυγαν να σχολιάσουν την προσπάθειά τους να μεταφέρουν τον πόλεμο απευθείας στο ρωσικό έδαφος, αν και το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση συζητήθηκε σε συνεδρίαση του επιτελείου άμυνας.

Μια έκθεση του στρατηγού Oleksandr Syrskyi είχε, είπε ο Ζελένσκι, καλύψει επίσης τις αμυντικές μας ενέργειες στις κατευθύνσεις από τις οποίες η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος» - μια προφανής αναφορά στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπολύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι ουκρανικές τακτικές δυνάμεις εισέβαλαν στα σύνορα βορειοανατολικά του Sumy την Τρίτη σε μια αιφνιδιαστική επίθεση σε έναν ελαφρώς αμυνόμενο τομέα της μεθοριακής γραμμής και προχώρησαν περίπου 20 χιλιόμετρα, καταλαμβάνοντας πόλεις και χωριά και καταστρέφοντας μια ρωσική αυτοκινητοπομπή 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα, προκαλώντας δεκάδες θύματα.

Ήταν η πρώτη φορά που η Ουκρανία επιτέθηκε με τακτικές δυνάμεις εντός της ρωσικής επικράτειας - μια τακτική που σε κάποιο σημείο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ανησυχία στους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου από το φόβο της κλιμάκωσης από το Κρεμλίνο.

Εν μια νυκτί, ωστόσο, η Ουκρανία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 125 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger.

Η Ουκρανία φάνηκε να έχει προκαλέσει άλλη μια έκπληξη στους Ρώσους, όταν το Σάββατο εμφανίστηκε ένα σύντομο βίντεο με πέντε στρατιώτες να κρατούν ουκρανική και γεωργιανή σημαία έξω από ένα κτίριο λέσχης στο Πορόζ, 3 χιλιόμετρα εντός των συνόρων στην επαρχία Μπέλγκοροντ.

Αν και δεν υπήρξε άμεση ένδειξη ότι αυτό ήταν κάτι περισσότερο από ένα κόλπο, χρησίμευσε για να καταδείξει την ευπάθεια των ρωσικών συνόρων μακριά από τις ζώνες μάχης στο εσωτερικό της Ουκρανίας, όπου μαίνεται ο πόλεμος από τότε που άρχισε η εισβολή πλήρους κλίμακας της Μόσχας πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Απομακρύνθηκαν 76.000 άμαχοι

Ο Alexey Smirnov, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε υποσταθμό μετασχηματιστή μετά την πτώση συντριμμιών από ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην εγκατάσταση. Το ρεύμα είχε διακοπεί σε ορισμένες περιοχές του μετώπου, πρόσθεσε, μεταξύ των οποίων και στο Κουρτσάτοφ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ. Ο ίδιος, ανέφερε σήμερα πως απομακρύνθηκαν από τα πεδία των μαχών 76.000 άμαχοι.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στον πυρηνικό σταθμό το Σάββατο, ο οποίος λέγεται ότι λειτουργούσε κανονικά, αν και υπήρχαν αναφορές ότι ενισχυόταν. Λίγοι πιστεύουν ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει τη δυνατότητα να πλησιάσει το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο απέχει περίπου 30 μίλια από τις πλησιέστερες μάχες σε απόσταση αναπνοής.

υπουργείο ΆμυναςΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώρα