Κόσμος|10.08.2024 21:42

Γάζα: Σοκ μετά το πολύνεκρο ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο – Τι απαντούν οι IDF

Newsroom

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα σε σχολικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας της περιοχής, η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων σε σχολεία που ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως χτύπησε εκ νέου στρατηγείο της Χαμάς.

Είχαν βρει καταφύγιο 6.000 εκτοπισμένοι

Ο βομβαρδισμός του σχολείου Tabeen, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 6.000 εκτοπισμένοι, χτυπήθηκε όταν πολλοί άνθρωποι ετοιμάζονταν για την προσευχή της αυγής το Σάββατο και φέρεται να προκάλεσε πυρκαγιά. Βίντεο από τον τόπο του συμβάντος έδειχνε φρικτές απώλειες ζωών, με ανθρώπινα μέλη, συντρίμμια και κατεστραμμένα έπιπλα διάσπαρτα πάνω σε αιματοβαμμένα στρώματα.

Ο Abu Anas, ο οποίος βοήθησε στη διάσωση των τραυματιών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP): «Υπήρχαν άνθρωποι που προσεύχονταν, υπήρχαν άνθρωποι που πλένονταν και υπήρχαν άνθρωποι επάνω που κοιμόντουσαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Ο πύραυλος έπεσε πάνω τους χωρίς προειδοποίηση. Ο πρώτος πύραυλος και ο δεύτερος».

Ο δρ Φαντέλ Ναΐμ, διευθυντής του νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στο AP ότι η εγκατάσταση παρέλαβε 70 πτώματα όσων σκοτώθηκαν από τα πλήγματα και τα μέλη του σώματος τουλάχιστον 10 άλλων. Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Ναΐμ δήλωσε ότι το Σάββατο ήταν «μία από τις πιο δύσκολες ημέρες».

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καταστροφική, με σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών και πόρων λόγω της φρικτής ισραηλινής σφαγής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πολυάριθμους ακρωτηριασμούς και σοβαρά εγκαύματα», δήλωσε.

Τρομακτικός απολογισμός – Απορρίπτουν οι IDF

Όπως φαίνεται, ο απολογισμός των νεκρών του σχολείου είναι ένας από τους μεγαλύτερους από ένα μόνο χτύπημα κατά τη διάρκεια του 10μηνου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο παλαιστινιακός ισχυρισμός ήταν υπερβολικός και ότι τουλάχιστον 20 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών, ήταν μεταξύ των νεκρών.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 10 σχολεία από τις αρχές Ιουλίου - μεταξύ των οποίων κάποια στιγμή τέσσερα μέσα σε τέσσερις ημέρες - προσθέτοντας στον συγκλονιστικό αριθμό των νεκρών του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος πλησιάζει πλέον τους 40.000.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τις απώλειες αμάχων, λέγοντας ότι οι μαχητές της χρησιμοποιούν τις μη στρατιωτικές υποδομές ως κάλυψη, γεγονός που καθιστά κτίρια όπως σχολεία και νοσοκομεία έγκυρους στόχους. Η Χαμάς αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας των 2,3 εκατομμυρίων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, συχνά πολλές φορές, κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους μαχών. Ειδικά τα σχολεία έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας, τρεις πύραυλοι στόχευσαν ένα διώροφο κτίριο όπου οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τον τελευταίο όροφο και οι άνδρες και τα αγόρια το ισόγειο, το οποίο ήταν επίσης χώρος προσευχής.

Ένας πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, ο Izzat el Reshiq, χαρακτήρισε τα πλήγματα φρικτό έγκλημα και σοβαρή κλιμάκωση, προσθέτοντας σε δήλωσή του ότι στους νεκρούς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας "μαχητής".

Η Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη προέβη επίσης σε μια σπάνια δήλωση σχετικά με την επίθεση. Εκπρόσωπος του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τις ΗΠΑ -τον σημαντικότερο διπλωματικό σύμμαχο και προμηθευτή όπλων του Ισραήλ- να «βάλουν τέλος στην τυφλή υποστήριξη που οδηγεί στη δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων».

Διεθνής καταδίκη

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζόζεπ Μπορέλ, ανέφερε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις σφαγές». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy, δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος».

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος καταδίκασαν επίσης αμέσως την επίθεση, με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου να λέει ότι η «σκόπιμη δολοφονία» Παλαιστινίων από το Ισραήλ αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η Αίγυπτος, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, κάλεσε αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ και τη Χαμάς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες "από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση".

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες που αρχίζουν στις 15 Αυγούστου. Η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί ότι έχει επανειλημμένα σαμποτάρει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από τη Χαμάς και δεν είναι σαφές αν το τελευταίο θανατηφόρο χτύπημα θα επηρεάσει τη θέση της μαχητικής οργάνωσης. Το Ιράν προσχώρησε στη χορωδία της καταδίκης αργότερα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση στην Ταμπίν «βάρβαρη» και «έγκλημα πολέμου».

Τόσο το Ιράν όσο και η ισχυρή λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν ορκιστεί εκδίκηση κατά του Ισραήλ για τις διαδοχικές δολοφονίες του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σακούρ και του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τον θάνατο του Χανίγια, αλλά η κατασκοπεία του έχει ιστορικό στοχευμένων δολοφονικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να προετοιμάζεται για επιθέσεις αντιποίνων, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα να μετατραπεί σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή.

Λωρίδα της Γάζαςσχολείοειδήσεις τώραΧαμάςνεκροί