Κόσμος|11.08.2024 19:30

Μέση Ανατολή: Αίγυπτος και Κατάρ λένε στο Ισραήλ πως η Χαμάς θέλει συμφωνία για λήξη του πολέμου

Newsroom

Μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ είπαν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ επιθυμεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο CNN μια ισραηλινή πηγή με γνώση του θέματος.

Εντούτοις, «κανείς δεν ξέρει τι θέλει ο Μπίμπι», τόνισε η πηγή, αναφερόμενη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με το ψευδώνυμό του. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι θα πρέπει να επιτευχθεί αμέσως συμφωνία για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογία»

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε να ξαναρχίσουν συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν όμηροι της Χαμάς, έπειτα από παρέμβαση των χωρών που μεσολαβούν, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίες προειδοποίησαν τους αντιμαχόμενους πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογία» για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το ρεπορτάζ του CNN έρχεται μια μέρα μετά της εκατόμβης νεκρών που προκάλεσε ο ισραηλινός βομβαρδισμός σχολείου στην πόλη της Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως βρισκόταν «κέντρο διοίκησης» των «τρομοκρατών» της Χαμάς.

Παράλληλα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η επιλογή Γιαχία Σινουάρ - από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα στο Ισραήλ, που τον θεωρεί από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου - για την ηγεσία της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από τους εχθρούς του, έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

ειδήσειςΙσμαήλ ΧανίγιαΙσραήλειδήσεις τώραΛωρίδα της ΓάζαςΜπένιαμιν Νετανιάχου