Κόσμος|12.08.2024 06:50

Τουρκία: Οι πολίτες βάζουν κακό βαθμό στην οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης

Μαρία Ζαχαράκη

Το 81% των Τούρκων θεωρεί την οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης αποτυχημένη και μόνο το 16% των ερωτηθέντων εκφράζει ικανοποίηση από την τρέχουσα οικονομική πολιτική.

Αξιοσημείωτο ότι δύο τρίτα των ψηφοφόρων των κυβερνώντων κομμάτων AKP και MHP συμμερίζονται την αρνητική άποψη, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 95,1% μεταξύ των υποστηρικτών του CHP. Ο επικεφαλής της Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ, σχολίασε ότι «η πλειοψηφία του πληθυσμού συμφωνεί ότι δεν γίνεται καλή διαχείριση της οικονομίας».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Καράρ υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή αποδεικνύει πως οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «προόδου» δεν ευσταθούν, με την απογοήτευση ακόμα και στους ψηφοφόρους του AKP και του MHP να αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση για την κυβέρνηση.

Υπόσχεση Ερντογάν για 30 δισ. σε υψηλή τεχνολογία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πακέτο κινήτρων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση τομέων υψηλής τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών, 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων σε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως, ενώ άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στην κατασκευή εργοστασίου τσιπ ημιαγωγών.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει χωρητικότητα 80 γιγαβατώρων σε παραγωγή μπαταριών έως το 2030, με επιπλέον κίνητρα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, ανακοίνωσε επιχορηγήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εγκαταστάσεις ηλιακών κυψελών και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εξαρτημάτων αιολικής ενέργειας.

Με αυτά τα κίνητρα, η κυβέρνηση στοχεύει να προσελκύσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Fitch: Η νομισματική σύσφιξη ασκεί πίεση στις τράπεζες

Ο Fitch, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουρκικές τράπεζες. Στην «Τριμηνιαία Έκθεση Παρακολούθησης Δεδομένων των Τουρκικών Τραπεζών», ενώ αναγνωρίζεται η βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η νομισματική σύσφιξη, που εφαρμόζεται με σκοπό τη σταθεροποίηση της οικονομίας, φαίνεται να ασκεί πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών. Περιορίζει την αύξηση των δανείων, αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης σε τουρκικές λίρες (TL) και αποδυναμώνει την απόδοση αποπληρωμής των δανείων από μεμονωμένους δανειολήπτες.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο Fitch παραμένει αισιόδοξος ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε επαρκή επίπεδα για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Ο Οργανισμός Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας (BDDK) ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη H1 των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση.

Προβλέπεται, ωστόσο, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2024, κυρίως στο τμήμα λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων και της αδύναμης αύξησης του ΑΕΠ

ειδήσειςειδήσεις τώραΤουρκίαοικονομία