Ισραήλ: Διαξιφισμοί Νετανιάχου-Γκάλαντ για τους στόχους του πολέμου στη Γάζα
NewsroomΈνας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας καταδεικνύει τις έριδες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω ανησυχίας για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μετά τις αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ απέρριψε ως «ανοησίες» τη δέσμευση Νετανιάχου περί ολοκληρωτικής νίκης επί της Χαμάς, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση: «Όταν ο Γκάλαντ υιοθετεί το αφήγημα κατά του Ισραήλ, βλάπτει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους», αναφέρει. Υπογραμμίζει πως στόχος του Ισραήλ παραμένει η «ολοκληρωτική νίκη», με την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του συμβουλίου ασφαλείας, η οποία είναι δεσμευτική για όλους – συμπεριλαμβανομένου του Γκάλαντ», επισημαίνει.
«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση
Αυτός ο νέος γύρος αντιπαράθεσης σημειώνεται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση από το Ιράν και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Στον απόηχο πυραυλικής επίθεσης στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, στις 27 Ιουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, το Ισραήλ σκότωσε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Μια ημέρα αργότερα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, με την ηγεσία του Ιράν να ορκίζεται εκδίκηση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ συγκρούεται με τον Νετανιάχου. Πέρυσι, ύστερα από μήνες διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ο Γκάλαντ είχε ταχθεί υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.
Ο Νετανιάχου τον απέπεμψε, αλλά δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκάλαντ. Ο πρωθυπουργός τελικά υποχώρησε και ο υπουργός Άμυνας διατήρησε τη θέση του.
Έκτοτε, ο Γκάλαντ έχει εκφράσει ενστάσεις σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα ορισμένα στελέχη του κόμματος Λικούντ να ζητούν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την αποπομπή του υπουργού Άμυνας.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί