Κόσμος|13.08.2024 18:50

Κουρσκ: Το δίλημμα της Ουκρανίας μετά την πετυχημένη εισβολή – Ανάλυση BBC

Newsroom

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κρατήσει μόνιμα τα ρωσικά εδάφη που κατέλαβε την τελευταία εβδομάδα μετά την εισβολή στο Κουρσκ.

Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα ενώπιον μιας σκληρής επιλογής: αν θα παραμείνει στη θέση της για να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος ή αν θα αποσυρθεί, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του για την εισβολή στο Κουρσκ που έπιασε τους Ρώσους εξαπίνης.

Πού θα πάει λοιπόν από εδώ και πέρα;, διερωτάται το BBC και συνεχίζει: Θα υπάρξουν εκείνοι που βρίσκονται στο πιο προσεκτικό άκρο του φάσματος που θα υποστηρίξουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη κάνει το νόημα, ότι ο πόλεμος του Πούτιν πρέπει τώρα να φέρει κάποιο πόνο στους Ρώσους.

Ότι παρά τις πρόσφατες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην περιοχή του Ντονμπάς, η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να οργανώσει μια εξελιγμένη επίθεση με συνδυασμένα όπλα χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία του σύγχρονου πολέμου.

Με άλλα λόγια, να αποσυρθεί τώρα με τιμή, έχοντας δώσει στο Κρεμλίνο ένα χτύπημα, πριν η Ρωσία φέρει αρκετές δυνάμεις για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους εισβολείς Ουκρανούς.

Αλλά:

  • Η αποχώρηση θα αναιρούσε δύο από τους προφανείς στόχους της εισβολής της Ουκρανίας, δηλαδή να ασκηθεί αρκετή πίεση στη Ρωσία ώστε να αναγκαστεί να εκτρέψει κάποια από τα δικά της στρατεύματα στο Ντονμπάς.
  • Και δεύτερον να κρατήσει αρκετό ρωσικό έδαφος για να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν μπορεί να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, καθώς το Κρεμλίνο θα ρίξει ό,τι μπορεί σε αυτό το πρόβλημα για να απαλλάξει το έδαφός του από τους εισβολείς, αναφέρει το BBC.

Μια εβδομάδα από τότε που τα ουκρανικά στρατεύματα πέρασαν για πρώτη φορά τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ, η εισβολή παραμένει η κορυφαία είδηση στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

ΟυκρανίαεισβολήΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώρα