Κόσμος|14.08.2024 10:24

Δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream: Ένταλμα σύλληψης για Ουκρανό δύτη

Newsroom

Η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream, αναφέρει ρεπορτάζ τριών έγκαιρων γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Τι αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης 

Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως ο άνδρας, για τον οποίο το τελευταίο που είναι γνωστό είναι ότι ζούσε στην Πολωνία, ήταν ένας από τους δύτες που το Σεπτέμβριο 2022 τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung (SZ) και Die Zeit και μεταδίδει ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν.

Η Γερμανία ζήτησε τον Ιούνιο από την Πολωνία να συλλάβει τον εν λόγω άνδρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel αναφέρει σήμερα, επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο ύποπτος πιστεύεται πως έχει έκτοτε φύγει από την Πολωνία.

Ακόμη δύο Ουκρανοί στο στόχαστρο 

Ένας άλλος άνδρας και μια γυναίκα -επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων- έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη ως δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι' αυτούς, σύμφωνα με την SZ, την Die Zeit και το ARD.

Παραμένει μυστήριο ποιος βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς αερίου, οι οποίοι ήταν ένα επίμαχο σύμβολο της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τις δυνάμεις της Μόσχας το Φεβρουάριο 2022.

Η Ρωσία και η Δύση έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βρίσκονταν πίσω από τις εκρήξεις. Αμφότερες έχουν αρνηθεί πως εμπλέκονται και ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη.

Σουηδική έρευνα βρήκε ίχνη εκρηκτικών σε διάφορα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τόπο των εκρήξεων, επιβεβαιώνοντας πως οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες ενέργειες.

Τον Ιανουάριο 2023, η Γερμανία επέδραμε σε ένα πλοίο, για το οποίο είπε ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν εκρηκτικά, και δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι πιστεύει πως εκπαιδευμένοι δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς, σε βάθος περίπου 70 ως 80 μέτρων.

Nord Stream 2ειδήσεις τώραΓερμανίαΠολωνίαΟυκρανίαένταλμα σύλληψης