Κόσμος|16.08.2024 17:54

Μέση Ανατολή: Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα – Νέα συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι

Newsroom

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη ημέρα συνομιλιών στη Ντόχα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Οι διαμεσολαβήτριες χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση διαμήνυσαν πως αναμένεται νέος γύρος επαφών την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, όπως γνωστοποίησε η Haaretz, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην Jerusalem Post ότι η αντιπροσωπεία του στη Ντόχα θα επέστρεφε αργότερα την Παρασκευή και ότι η συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.

Ελπίδες για συμφωνία

Όπως προκύπτει λοιπόν από την κοινή δήλωση που διένειμε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και συνυπογράφουν οι άλλες δύο μεσολαβήτριες χώρες – οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος – οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας «ήταν σοβαρές, εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα».

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι των τριών μεσολαβητριών χωρών θα συναντηθούν ξανά στο Κάιρο πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, «ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα».

Ουάσιγκτον, Κάιρο, Ντόχα και διευκρινίζουν πως το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασαν στα διαπραγματευόμενα μέρη «ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που έθεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου».

Η ανακοίνωση: «Νωρίτερα σήμερα στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη μια συμβιβαστική πρόταση που συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αριθ. 2735. Αυτή η πρόταση βασίζεται σε τομείς συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα και γεφυρώνει τα εναπομένοντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρει η δήλωση.

«Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών διατάξεων της συμφωνίας, καθώς και τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με ομήρους και κρατούμενους», συνεχίζει.

Ενας Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες για τους ομήρους είπε στο Channel 13 ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια του διημέρου που μόλις ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, παραμένει απόσταση σε ότι αφορά την παρουσία δυνάμεων του Ισραήλ στους διαδρόμους Netzarim και Philadelphi.

Προειδοποιήσεις Κατάρ σε Ιράν

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού του Κατάρ και της ιρανικής ηγεσίας δήλωσαν ότι το Κατάρ προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ και να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ανέφερε η Washington Post.

ΙράνΑντονι ΜπλίνκενΜέση ΑνατολήΛωρίδα της ΓάζαςΧεζμπολάχΙσραήλΧαμάςειδήσεις τώρα