Κόσμος|18.08.2024 03:00

Ρώμη: «Επιδρομή» αρουραίων και φιδιών στην Αιώνια Πόλη

Newsroom

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αιώνια Πόλη, η Ρώμη, καθώς έχει κατακλυστεί από φίδια, σφήκες, γλάρους και αρουραίους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του επίμονου προβλήματος της πόλης με τα σκουπίδια.

«Έχει γίνει ζούγκλα»

Ο Andrea Lunerti, ο οποίος είναι γνωστός στη Ρώμη για τη ''σύλληψη'' επικίνδυνων ζώων, δήλωσε ότι είχε κατακλυστεί από τηλεφωνήματα αυτό το καλοκαίρι, ιδίως για φίδια.

«Υπάρχουν πολύ περισσότερα φίδια από ό,τι παλαιότερα», δήλωσε στον Guardian ο Lunerti. «Ο πληθυσμός των φιδιών αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επειδή η θερμοκρασία ήταν τόσο ζεστή. Δεν θα είχαν επιβιώσει αν είχε κάνει κρύο. Στη συνέχεια, έρχονται στην πόλη από το φυσικό τους περιβάλλον επειδή υπάρχουν πολλά απορρίμματα και αρουραίοι - το κύριο θήραμά τους».

Το πρωί της Παρασκευής δέχτηκε τηλεφώνημα από μια τραυματισμένη γυναίκα αφού ένα φίδι έπεσε στη βεράντα της.

Πρόσφατα, επίσης, του τηλεφώνησε η αστυνομία ζητώντας του να απομακρύνει ένα που βρέθηκε στα αποδυτήρια των γιατρών σε νοσοκομείο στην περιοχή Parioli.

«Τα βρίσκεις σε ταράτσες, σε κήπους, σε σχολικά κτίρια», είπε. «Υπήρξε ακόμη και ένα που κρεμόταν στην πόρτα της σχάρας ενός ασανσέρ σε ένα κτίριο κατοικιών, προκαλώντας μεγάλο πανικό. Τα φίδια είναι πολύ καλά στο να βρίσκουν κρυψώνες στα κτίρια, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να φύγουν και να κυνηγήσουν τη λεία τους».

Ο Lunerti ζητά από τους καλούντες να του στέλνουν βίντεο με τα φίδια, τα οποία του επιτρέπουν να διαπιστώσει αν είναι δηλητηριώδη ή όχι. «Αλλά ακόμη και τα μη δηλητηριώδη προκαλούν χάος, επειδή προκαλούν πανικό στους ανθρώπους, γεγονός που τους κάνει να κάνουν επικίνδυνα πράγματα, όπως να πετάγονται απέναντι στο δρόμο χωρίς να κοιτάζουν».

Οι ανατολικοί σφήκες, ένα είδος σφήκας που έχει μεταναστεύσει από τη βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία, έχουν επίσης αυξηθεί στη Ρώμη από το 2021. Αρχικά εντοπίστηκαν στη συνοικία Μοντεβέρντε, αλλά σύντομα άρχισαν να φυτρώνουν φωλιές στις γωνίες των παραθύρων, στους αεραγωγούς, στις μονάδες κλιματισμού, ακόμη και στις χαραμάδες αρχαίων μνημείων στο κέντρο της πόλης.

«Ένα φίδι πιάστηκε από έναν γλάρο και έπεσε σε μια βεράντα», είπε ο Lunerti που λέει ότι οι γλάροι τουλάχιστον τρώνε τα φίδια και τους αρουραίους. «Η πόλη έχει γίνει μια κανονική ζούγκλα».

Το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης αρνήθηκε ότι η πόλη έχει μετατραπεί σε ζούγκλα ενώ υποστήριξε ότι είναι καθαρότερη από ποτέ.

Ρώμηειδήσεις τώραποντίκιαφίδι