Κόσμος|20.08.2024 12:47

FT: Αυξάνεται η πίεση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας - Τελικά, η έφοδος στο Κουρσκ ήταν επιτυχημένη στρατηγική;

Newsroom

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να προστατεύσουν το Κουρσκ, όπως προέβλεπε το σχέδιο των Ουκρανών

Τη Δευτέρα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν σχεδόν όλη την πόλη Νιού-Γιορκ, μπήκαν στο κοντινο Τορέτσκ και προχωρούν προς τον κρίσιμο κόμβο του Ποκρόβσκ.

Ουκρανός διοικητής δήλωσε στους Financial Times ότι  επειδή οι οικρανικές δυνάμεις μετακινήθηκαν προς τα βόρεια, οι Ρώσοι άδραξαν την ευκαιρία, παρελαύνοντας στην Ανατολική Ουκρανία. 

Τα στρατεύματά του βάλουν συγκρατημένα κατά του αντιπάλου, επειδή τα πυρομαχικά είχαν ανακατανεμηθεί για να στηρίξουν την εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει επίσης μετακινήσει πάνω από 10.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις επίλεκτες αερομεταφερόμενες δυνάμεις της και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Χάρκοβο, όπου διεξάγονται οι πιο σκληρές μάχες, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Τουλάχιστον 20 ουκρανικές μονάδες επιβεβαιώνεται ότι εμπλέκονται στην εισβολή στο Κουρσκ, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές. Μερικές από αυτές προορίζονταν να είναι εφεδρικές δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των αμυντικών γραμμών στα ανατολικά ώστε να παρέχουν μια ανακούφιση στα στρατεύματα που πολεμούν χωρίς ανάπαυση για μήνες ή και χρόνια.

Αμυντικά κενά στο Ντόνετσκ

Ακόμη και τις ημέρες πριν ξεκινήσουν για το Κουρσκ, οι ουκρανικές άμυνες στην περιοχή του Ντόνετσκ «έδειχναν ρωγμές», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Με μεγάλο μέρος των εφεδρειών της να κατευθύνεται στο Κουρσκ, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να καλύψει τα αμυντικά κενά και να αντιμετωπίσει διάφορες ρωσικές απειλές, δήλωσε ο Konrad Muzyka, διευθυντής της Rochan Consulting, μιας Πολωνικής ομάδας που παρακολουθεί τον πόλεμο.

«Η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει στρατεύματα, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει τον αριθμό που χρειάζεται για να κρατήσει και να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ντόνετσκ», είπε στους FT.

Αξιωματικοί και στρατεύματα πεζικού στο ανατολικό μέτωπο καλούνται να παραμείνουν περισσότερο στο μέτωπο χωρίς rotation, είπαν αρκετοί στους FT. Δύο υπολοχαγοί που υπηρετούσαν σε μια ταξιαρχία που βρίσκονταν στο μέτωπο στην περιοχή του Ντονέτσκ πριν σταλούν στο Κουρσκ είπαν ότι σε περισσότερα από δύο χρόνια μάχης είχαν ο καθένας μόνο ένα μήνα ξεκούρασης.

Μεγάλες απώλειες από την εισβολή στο Κουρσκ

Ένας άλλος στρατιώτης είπε ότι είχε περάσει μήνες πολεμώντας κοντά στο Τορέτσκ χωρίς ανάπαυση πριν τον διατάξουν στο Κουρσκ. «Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει ένα διάλειμμα τώρα», είπε. «Ήμασταν οι εφεδρείες, αλλά τώρα είμαστε εδώ».

Η εισβολή έχει ήδη  υψηλό κόστος: η Ουκρανία έχασε τουλάχιστον 51 τανκς και τεθωρακισμένα, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών οχημάτων Marder, αμερικανικών οχημάτων Stryker και ρουκετών Himars, σε σύγκριση με 27 τέτοιες απώλειες στη ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τον ερευνητή πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Naalsio.

Ο Πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο ανώτατος στρατηγός του, Ολεξάντερ Σίρσκι, έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι το ανατολικό μέτωπο είναι εξίσου σημαντικό με την εισβολή στο Κουρσκ.

Ο Ζελένσκι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ντόνετσκ είναι το σημείο όπου «συμβαίνουν οι περισσότερες από τις ρωσικές επιθέσεις — και η μέγιστη αμυντική μας προσοχή είναι συγκεντρωμένη εκεί». 

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανία