Κόσμος|22.08.2024 06:00

Σκακίστρια προσπάθησε να δηλητηριάσει αντίπαλο αλείφοντας τη σκακιέρα με υδράργυρο

Newsroom

Μια Ρωσίδα σκακίστρια αντιμετωπίζει ισόβιο αποκλεισμό από επίσημες διοργανώσεις, αφού φέρεται να προσπάθησε να δηλητηριάσει μια αντίπαλό της απλώνοντας στοιχεία υδραργύρου στη σκακιέρα της.

Η Amina Abakarova, μια 40χρονη σκακίστρια από τη Ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, κατηγορείται ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει μια άλλη παίκτρια κατά τη διάρκεια ενός σκακιστικού τουρνουά στη Μαχατσκάλα. Οι κάμερες ασφαλείας από το πρωτάθλημα κλασικού σκακιού του Νταγκεστάν δείχνουν την 40χρονη να απλώνει μια ουσία που αργότερα αναγνωρίστηκε ως υδράργυρος στη σκακιέρα και τα πιόνια που θα χρησιμοποιούσε αργότερα μια άλλη παίκτρια, η Umayganat Osmanova. Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει ξεκάθαρα την Abakarova να πηγαίνει στο τραπέζι όπου επρόκειτο να παίξει η Osmanova και να πειράζει τη σκακιέρα και τα πιόνια πριν απομακρυνθεί άνετα για να μην τραβήξει την προσοχή. Οι ενέργειές της θα είχαν πιθανότατα περάσει απαρατήρητες αν η Umayganat Osmanova δεν είχε αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα όπως ναυτία και ζάλη μόλις 30 λεπτά αργότερα.

Η Umayganat Osmanova κατέληξε να χρειαστεί ιατρική βοήθεια και εξακολουθεί να αναρρώνει από την απόπειρα δηλητηρίασης. Η ίδια δήλωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους ότι άρχισε να αισθάνεται άσχημα μόλις λίγα λεπτά αφότου κάθισε στο τραπέζι του σκακιού και πιστεύει ότι θα είχε πεθάνει αν δεν είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο στα πιόνια της και στη σκακιέρα.

«Ακόμα αισθάνομαι άσχημα. Στα πρώτα λεπτά ένιωσα έλλειψη αέρα και μια γεύση σιδήρου στο στόμα μου. Χρειάστηκε να περάσω περίπου πέντε ώρες σε αυτό

Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τη δηλητηρίαση 

Αφού οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι το θύμα είχε δηλητηριαστεί με υδράργυρο, οι διοργανωτές του σκακιστικού τουρνουά έλεγξαν το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης και είδαν την Amina Abakarova να πειράζει τη σκακιέρα της αντιπάλου της. Όταν ήρθε αντιμέτωπη με τα αποδεικτικά στοιχεία, η 40χρονη γυναίκα ομολόγησε ότι προσπάθησε να δηλητηριάσει την Umayganat Osmanova με υδράργυρο από ένα παλιό θερμόμετρο ως έναν τρόπο για να την «βγάλει από το τουρνουά», παραδεχόμενη ότι ένιωθε «προσωπική εχθρότητα» προς την Osmanova. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι ήθελε να βλάψει την αντίπαλό της, υποστηρίζοντας ότι ήθελε απλώς να την τρομάξει.

Όσοι γνωρίζουν την Amina Abakarova δήλωσαν σοκαρισμένοι από τις πράξεις της, περιγράφοντάς την ως μια πολύ ευγενική παιδική προπονήτρια σκακιού. Προφανώς, αυτή και η Οσμάνοβα γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και ήταν πάντα ανταγωνιστές σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Αμπακάροβα αντιμετωπίζει πλέον ισόβιο αποκλεισμό, απόλυση από την εργασία της και ποινική δίωξη.

Ρωσίασκάκιδηλητηρίασηειδήσεις τώρα