Κόσμος|21.08.2024 13:21

Boeing: Σταματά τις δοκιμαστικές πτήσεις του 777Χ λόγω ελαττώματος – Τι συνέβη

Newsroom

Ακόμη ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Boeing, καθώς μετά τα σημαντικά προβλήματα που καταγράφηκαν σε αεροσκάφη της το τελευταίο διάστημα, τώρα γνωστοποιήθηκε πως αναστέλλονται οι δοκιμαστικές πτήσεις του πολυαναμενόμενου αεροπλάνου ευρείας ατράκτου 777Χ.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τον ελαττώματος σε εξάρτημα που συνδέει τον κινητήρα – οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ- με το φτερό του αεροσκάφους. «Κατά την διάρκεια επιχείρησης συντήρησης, διαπιστώσαμε ότι ένα εξάρτημα δεν συμπεριφέρθηκε κατά τα προβλεπόμενα», εξήγησε στο AFP η εταιρεία χθες επιβεβαιώνοντας πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα The Air Current.

Οι ομάδες της Boeing μελετούν το στοιχείο αυτό «και θα επαναλάβουν τις δοκιμαστικές πτήσεις όταν θα είναι έτοιμες», σύμφωνα με την εταιρεία. Το ελαττωματικό εξάρτημα, που θα αντικατασταθεί, σύμφωνα με την Boeing, αφορά το μοντέλο 777-9 και συνδέει τον κινητήρα με το σώμα του αεροσκάφους.

Τα τρία άλλα 777-9 που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές επιθεωρούνται μετά το περιστατικό. Το πρόγραμμα του 777X παρουσιάσθηκε τον Νοέμβριο 2013 και είναι το τελευταίο της οικογένειας 777. Υπάρχει σε τρεις εκδόσεις, τα 777-8, 777-9 και 777-8 cargo.

Καθυστερήσεις

Η Boeing έχει λάβει συνολικά 500 παραγγελίες, ωστόσο το αεροσκάφος δεν έχει λάβει ακόμη τις πιστοποιήσεις ασφαλείας που απαιτούνται για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευσή του.

Το 777X επρόκειτο να τεθεί σε υπηρεσία το 2020, αλλά, εξαιτίας της εμφάνισης πλήθους προβλημάτων κατά την διαδικασία πιστοποίησης, αυτό μετατέθηκε στο 2025. Το αεροσκάφος δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής πολιτικής αεροπορίας, της FAA.

Αφού προχώρησε σε πλήθος δοκιμαστικών πτήσεων, η Boeing έλαβε την άδεια τον Ιούλιο να ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις του 777-9 με εκπροσώπους της FAA μεταξύ των επιβαινόντων. Το γεγονός θεωρήθηκε σημαντικό βήμα στην διαδικασία αδειοδότησης.

Boeing 777Χπτήσηειδήσεις τώραBoeing