Κόσμος|21.08.2024 13:53

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία: Μην προσχωρείτε στην πολιτική της Δύσης για την Ουκρανία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλούζιν, φέρεται να συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στη Μόσχα, Τανζού Μπιλγκίτς, και να τον «νουθέτησε» ώστε η Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε πιθανή ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις δυτικές δυνάμεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Σαφές μήνυμα

Σύμφωνα με το Sputnik, «Η Δημοκρατία της Τουρκίας κλήθηκε να αρνηθεί να συμμετάσχει σε τέτοιες καταστροφικές πολιτικές των χωρών της 'συλλογικής Δύσης'», ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν δεσμευτεί για την περαιτέρω ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ τους.

Η Μόσχα στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας την επικινδυνότητα της υποστήριξης των δυτικών πολιτικών στην Ουκρανία και η προειδοποίηση Γκαλούζιν έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία επιδιώκει να διασφαλίσει τη στήριξη ή τουλάχιστον την ουδετερότητα των περιφερειακών δυνάμεων.

Η προειδοποίηση αυτή, παρά τη στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας, δείχνει κάποια δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας να συνταχθεί με τη Δύση σε πολλά θέματα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της συνεργασίας με τη Ρωσία και των σχέσεων με τη Δύση, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τις δικές της φιλοδοξίες ως περιφερειακή δύναμη.

Το Σπούτνικ αναφέρει επίσης ότι ο Γκαλούζιν καταδίκασε έντονα τη «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια συγκυρία δεν μπορεί να γίνει λόγος για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για μια πολιτική και διπλωματική λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και τα ανθρωπιστικά προβλήματα στην Ουκρανία, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Γκαλούζιν, προσθέτοντας ότι η θέση τους δεν έχει αλλάξει κι ότι η ελβετική διαδικασία «που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντιρωσικού συνασπισμού» και «η παρουσίαση ενός τελεσίγραφου στη βάση της αποτυχημένης και σαφώς χρεοκοπημένης “φόρμουλας Ζελένσκι”» είναι απολύτως απαράδεκτη.

Ο Ρώσος υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ουκρανική κρίση, που κατατέθηκαν στις 14 Ιουνίου, αντιπροσώπευαν μια πραγματική ευκαιρία για λύση. Ωστόσο, η άρνηση του Κιέβου να τις αποδεχθεί και η συνεχής ροή δυτικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γκαλούζιν, οδηγούν μόνο σε περαιτέρω κλιμάκωση και παράταση της σύγκρουσης.

ΡωσίαΤουρκίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος