Κόσμος|22.08.2024 13:39

Επιχείρηση Ασπίδες: Υπό την προστασία φρεγάτας το SOUNION στην Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom

Υπό την προστασία πολεμικού πλοίου, παραμένει 72 ν.μ. δυτικά της Χοντεϊντά Υεμένης, στην Ερυθρά θάλασσα το δεξαμενόπλοιο Sounion, της Delta Tankers, το οποίο για λόγους ασφαλείας εγκαταλείφθηκε από το 25μελές πλήρωμα του με τη βοήθεια πλωτού μέσου της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «EUNAVFOR ASPIDES».

H Delta Tankers σχετικά με την επίθεση στο πλοίο της ανέφερε ότι αξιολογεί συνεχώς τις πληροφορίες ναυτικής ασφάλειας και ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του SOUNION έλαβαν την απόφαση να εκκενώσουν το σκάφος. Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της για τη ναυτική υποστήριξη και ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά του πλοίου σε έναν ασφαλέστερο προορισμό -λιμάνι, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης αξιολόγηση (έλεγχοι και τυχόν επισκευές) των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Στην ανακοίνωσή της η EUNAVFOR ASPIDES αναφέρει επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας ( Unmanned surface vehicle -USV) εξουδετερώθηκε με επιτυχία τις πρωινές ώρες απο μια φρεγάτα που βρίσκεται στο σημείο και η οποία είχε κληθεί να παράσχει προστασία, μετά από αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου.

«Μη διαπραγματεύσιμη η ελευθερία των διεθνών θαλασσών»

«Η ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών είναι μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας αρχές για την EUNAVFOR ASPIDES. Η EUNAVFOR ASPIDES ως επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα, αποτελεί αξιόπιστο πάροχο θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, με στόχο τη συμβολή στην προστασία της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων», αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας που ενημερώθηκε από την EUNAVFOR ASPIDES το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του ενώ το πλοίο μεταφέρει 150.000 τόνους Grude oil που φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλ Μπασρά στις 11 Αυγούστου και είχε προορισμό το λιμάνι της Κορίνθου.

ειδήσειςτανκερΧούτιειδήσεις τώραδεξαμενόπλοιο