Κόσμος | 22.08.2024 15:32

Πούτιν: Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πως προσπάθησαν να χτυπήσουν τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, υποστήριξε πως ενημέρωσε την υπηρεσία παρακολούθησης πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) για την κατάσταση.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία την ώρα που η εισβολή των στρατευμάτων του Κιέβου στο Κουρσκ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, είπε στον Πούτιν στην ίδια συνάντηση ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό ήταν σταθερή. Ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι 115.000 Ρώσοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Κουρσκ.

Επίσκεψη ΙΑΕΑ στο Κουρσκ

Στο μεταξύ γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, θα μεταβεί σύντομα στον πυρηνικό σταθμό

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε« την επίσκεψη αυτή “την προσεχή εβδομάδα”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του οργανισμού χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς η εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου προκαλεί κινδύνους για τον τοπικό πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε πει τότε πως ήταν προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών ώστε να «συνεχιστεί η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας» για την κατάσταση, η οποία τότε ήταν υπό έλεγχο σύμφωνα με τους Ρώσους.

Από την έναρξη του πολέμου, ο ΙΑΕΑ απευθύνει συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού δυστυχήματος, κυρίως στον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον Μάρτιο του 2022 από τη Μόσχα.

Προσώρας εκτός λειτουργίας, υπήρξε στόχος πληγμάτων κατ΄επανάληψη για τα οποία η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώρα