Κόσμος|23.08.2024 07:40

Κάμαλα Χάρις: Αποδέχθηκε και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών - Η υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η νέα επίθεση στον Τραμπ

Newsroom

Η Κάμαλα Χάρις αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα των Δημοκρατικών και  τέθηκε υποψήφια στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Στο όνομα όλων των Αμερικανών», ανεξαρτήτως «κόμματος, φυλής, φύλου ή γλώσσας», όπως «αυτοί με τους οποίους μεγάλωσα, που δουλεύουν σκληρά, που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, που προσέχουν ο ένας τον άλλο, όλων αυτών που η ιστορία τους μπορούσε να γραφτεί μόνο στο σπουδαιότερο έθνος του κόσμου, δέχομαι την υποψηφιότητα που μου αναθέτετε για να γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ», είπε η αντιπρόεδρος Χάρις στο ενθουσιασμένο πλήθος των συνέδρων.

Ξεκίνησε την ομιλία της ευχαριστώντας τον σύζυγό της Ντάγκλας Έμχοφ στον οποίο ευχήθηκε και καλή 10η επέτειο γάμου. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και τον υποψήφιό της Τιμ Βαλτζ, λέγοντας ότι θα γίνει ένας «απίστευτος αντιπρόεδρος».

«Εκ μέρους του λαού, για λογαριασμό κάθε Αμερικανού, ανεξάρτητα από κόμμα, φυλή, φύλο ή τη γλώσσα που μιλά. Εκ μέρους της μητέρας μου και όλων όσοι ξεκίνησαν ποτέ το δικό τους απίθανο ταξίδι. Για λογαριασμό των Αμερικανών, όπως οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσα, οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, κυνηγούν τα όνειρά τους και προσέχουν ο ένας τον άλλον. Εκ μέρους όλων των οποίων η ιστορία θα μπορούσε να γραφτεί μόνο στο μεγαλύτερο έθνος στη Γη. Δέχομαι την υποψηφιότητά σας για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε καθώς το πλήθος ξέσπασε σε επευφημίες.

Το «Project 2025» και η νέα επίθεση στον Τραμπ

Στη συνέχεια η Χάρις τοποθετήθηκε για το Project 2025 και τον αντίπαλο υποψήφιο πρόεδρο Τραμπ: «Γνωρίζουμε πώς θα ήταν μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Όλα περιγράφονται στο "Project 2025". ... Από πολλές απόψεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας μη σοβαρός άνθρωπος, αλλά οι συνέπειες της επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι εξαιρετικά σοβαρές… Σκεφτείτε τη δύναμη που θα έχει—ειδικά αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις αποφάσισε ότι θα είχε ασυλία από την ποινική δίωξη».

«Σκεφτείτε τι σκοπεύει να κάνει αν του δώσουμε ξανά εξουσία. Σκεφτείτε τη ρητή πρόθεσή του να απελευθερώσει βίαιους εξτρεμιστές που επιτέθηκαν σε αυτούς τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου στο Καπιτώλιο. Η ρητή πρόθεσή του να φυλακίσει δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους και όποιον θεωρεί εχθρό. Η ρητή πρόθεσή του να αναπτύξει τον ενεργό στρατό μας εναντίον των πολιτών μας».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να πετάξει τις ψήφους σας. Όταν απέτυχε, έστειλε έναν ένοπλο όχλο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου επιτέθηκαν σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου. Όταν οι πολιτικοί του κόμματός του τον παρακάλεσαν να αποσύρει τον όχλο και να στείλει βοήθεια, έκανε το αντίθετο. Αυτός άναψε τις φλόγες», είπε.

Η Χάρις τόνισε επίσης ότι ο Τραμπ καταδικάστηκε για 34 κακούργημα σε μια υπόθεση σιωπής και ότι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη δίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση διαπίστωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ.

«Κρίθηκε ένοχος για απάτη από μια κριτική επιτροπή καθημερινών Αμερικανών και ξεχωριστά κρίθηκε υπεύθυνος για διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης».

«Ο στόχος του Project 2025 και του Τραμπ, είναι «να τραβήξουν τη χώρα μας πίσω στο παρελθόν. Αλλά Αμερική, δεν θα πάμε πίσω», τόνισε.

Υπόσχεται να «κλείσει» συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε στην ομιλία της ότι θα «κλείσει» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για πάνω από δέκα μήνες.

«Είναι καιρός να συναφθεί η συμφωνία (για την απελευθέρωση) των ομήρων και για να τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρρός», είπε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος. «Χάθηκαν τόσες ζωές αθώων. Απελπισμένοι και πεινασμένοι άνθρωποι φεύγουν, πάνε από ένα μέρος στο άλλο για να προστατευθούν. Το εύρος των ανθρώπινων δεινών είναι συνταρακτικό», είπε.

«Θα ορθώνω πάντα το ανάστημά μου για να υπερασπιστώ το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», είπε επίσης πάντως.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν κι εγώ εργαζόμαστε για να τερματιστεί ο πόλεμος αυτός κατά τρόπο ώστε το Ισραήλ να είναι ασφαλές, οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι, τα δεινά στη Γάζα να τερματιστούν και οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να δουν να γίνεται πραγματικότητα το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, στην ασφάλεια, στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση», διαβεβαίωσε.

Υπόσχεται να σταθεί «στο πλευρό της Ουκρανίας» και να είναι ανυποχώρητη έναντι «δικτατόρων»

Τέλος η Δημοκρατική υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε πως θα σταθεί «σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και των συμμάχων μας στο NATO» και δεν θα γίνει «φίλη δικτατόρων» αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, συνεχίζοντας τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα γίνω φίλη τυράννων και δικτατόρων όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που υποστηρίζουν τον Τραμπ, επειδή ξέρουν πως είναι εύκολο να χειραγωγηθεί με κολακείες και χάρες, επειδή ξέρουν ότι δεν θα επιδίωκε ποτέ να λογοδοτήσουν αυταρχικοί ηγέτες, καθώς κι ο ίδιος θέλει να είναι αυταρχικός ηγέτης», είπε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος στην ομιλία της.

Ντόναλντ ΤραμπΛωρίδα της ΓάζαςΚάμαλα ΧάριςΠρόεδρος των ΗΠΑ