Κόσμος|23.08.2024 15:25

ΥΠΕΞ Φιλιππίνων: Καλεί τους ναυτικούς της χώρας αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω Χούθι

Newsroom

Οι Φιλιππίνες κάλεσαν τους ναυτικούς τους να «αποφεύγουν» την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες Χούθι που έχουν τη βάση τους στην Υεμένη συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων που χρησιμοποιούν αυτόν τον στρατηγικό δίαυλο.

«Οι Φιλιππινέζοι υπήκοοι πρέπει να αποφεύγουν την περιοχή, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή τους», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας την "κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα που αποτελεί έναν σαφή και παρόντα κίνδυνο για όλους τους Φιλιππινέζους ναυτικούς που εργάζονται στην περιοχή".

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί πρέπει να "επιδεικνύουν σύνεση" και να ασκούν "το δικαίωμα άρνησής τους να ταξιδέψουν" λόγω των κινδύνων.

Φόβοι για νέες επιθέσεις

Η προειδοποίηση αυτή εκδόθηκε την επομένη της απομάκρυνσης των μελών του πληρώματος -23 Φιλιππινέζων και δύο Ρώσων- από ένα δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία που επλήγη την Τετάρτη από αρκετά βλήματα ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα της Υεμένης, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Sounion προκάλεσε πυρκαγιά πάνω στο πλοίο και επηρέασε την πλωιμότητά του.

Φιλιππίνεςειδήσειςαντάρτεςειδήσεις τώρα