Κόσμος|23.08.2024 19:25

Εξέγερση φρίκης σε ρωσική φυλακή: Ισλαμιστές κρατούμενοι σκότωσαν φρουρούς - Επιστρατεύτηκαν ελεύθεροι σκοπευτές

Newsroom

Ισλαμιστές κρατούμενοι που κρατούσαν μαχαίρια επιτέθηκαν σήμερα σε φρουρούς σε ρωσική φυλακή και συνέλαβαν ομήρους, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Βίντεο που αναρτήθηκε από έναν από τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, τον Mash, έδειξε τουλάχιστον δύο επιτιθέμενους. Ο ένας από αυτούς φώναξε ότι είναι «μουτζαχεντίν» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ότι πήραν τον έλεγχο της φυλακής που βρίσκεται στην πόλη Σουροβίκινο, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά του Βόλγκογκραντ, πρωτεύουσας της νοτιοδυτικής ομώνυμης ρωσικής επαρχίας.

Αναφορές για νεκρούς

Τουλάχιστον τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι με στολή φαίνονται πεσμένοι στο πάτωμα ή κάθονται μέσα σε λίμνες αίματος. Τρεις κείτονται ακίνητοι, ένας με κομμένο λαιμό. Άλλος ένας στέκεται σε μια πόρτα όπου ένας άνδρας με μαχαίρι τον κρατάει από τον λαιμό.

Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τουλάχιστον ένα μέλος του προσωπικού της φυλακής σκοτώθηκε, όμως από το βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευθεί συνάγεται ότι ο απολογισμός των θανάτων είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερος.

Η σωφρονιστική υπηρεσία ανέφερε σε μια δήλωση: "Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης μιας πειθαρχικής επιτροπής, κατάδικοι συνέλαβαν ομήρους μέλη του προσωπικού του σωφρονιστικού καταστήματος. Μέτρα λαμβάνονται αυτή τη στιγμή για να απελευθερωθούν οι όμηροι. Υπάρχουν απώλειες".

Η φυλακή θεωρείται σωφρονιστική αποικία "αυστηρού καθεστώτος", δηλαδή με αυστηρές συνθήκες κράτησης και έχει χωρητικότητα έως και 1.241 ανδρών κρατουμένων.

Αύξηση των επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών

Ειδησεογραφικοί ιστότοποι με διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας δημοσιοποίησαν τα ονόματα έως και τεσσάρων από τους φερόμενους επιτιθέμενους, αναφέροντας πως είναι υπήκοοι του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Η Ρωσία, οι υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας της οποίας είναι επικεντρωμένες στον πόλεμό της στην Ουκρανία, έχει δει πρόσφατα μια απότομη αύξηση των επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών. Τον Ιούνιο, φονική εξέγερση που συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος σημειώθηκε σε φυλακή στη νότια περιοχή του Ροστόφ, όπου ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι κρατούμενους που είχαν συλλάβει ομήρους.

Ενημέρωση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την κατάστση κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μόνιμα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Ρώσος πρόεδρος άκουσε τον διευθυντή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, Αρκάντι Γκοστέβ, να του παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στη σωφρονιστική αποικία.

«Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας μου ανέφερε την κατάσταση που εξελίσσεται σε έναν από τους χώρους κράτησης στην περιοχή του Βόλγκογκραντ», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η επίθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη βία και την επιρροή εξτρεμιστικών στοιχείων σε ευαίσθητες περιοχές, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα εντός των ρωσικών φυλακών.

Θέλουν να προκαλέσουν θρησκευτικό μίσος

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, υπάρχουν και δρουν δίκτυα ισλαμιστών τρομοκρατών στις ρωσικές φυλακές. Αυτό δεν ήταν το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε καθώς προηγήθηκε και τον Ιούνιο ένα παρόμοιο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν τους τρομοκράτες

Ωστόσο για το σημερινό περιστατικό δεν υπήρξε κάποια διαπραγμάτευση, όπως τόνισε. Μεταφέρθηκε στον χώρο των φυλακών και ο μουφτής της περιοχής και ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες και ότι πρέπει η Πολιτεία να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα. Όπως και έγινε. Η επιχείρηση που ακολούθησε κράτησε σχεδόν μισή ώρα. Ελεύθεροι σκοπευτές σημάδεψαν και τους τέσσερις ισλαμιστές και είναι ασαφές αν κάποιοι από αυτούς έχουν επιζήσει.

Στη αρχή έγινε γνωστό στο ότι ήταν όλοι νεκροί. Ασαφές είναι αν υπήρχαν και νεκροί ανάμεσα στους ομήρους. Ένας από τους φύλακες φαίνεται να έχει χάσει τη ζωή του ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα θύματα. Την ίδια στιγμή, εξετάζονται τα πραγματικά αίτια για το συμβάν και αν υπήρχε κάποια καθοδήγηση τέτοιων πυρήνων σε διάφορες φυλακές της Ρωσίας. Υπάρχουν αναφορές πως επιδίωξη κάποιων να υπάρξει θρησκευτικό μισός ενώ οι τρομοκράτες είπαν πως είναι μουσουλμάνοι και πως καταπιέζονται τα δικαιώματά τους από τους Ρώσους.

φυλακήΡωσίαειδήσειςισλαμιστέςειδήσεις τώρα