Κόσμος|24.08.2024 16:41

Γιατί βυθίστηκε το πολυτελές γιοτ στη Σικελία; Νέα στοιχεία για το ναυάγιο – Άγνωστο πότε θα ανασυρθεί από τον βυθό

Newsroom

Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εισαγγελία της Σικελίας, μετά το ναυάγιο του γιοτ Βayesian. Το σκάφος ανήκε στον Βρετανό μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους ο ίδιος, η όρη του και πέντα ακόμη άτομα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το περιστατικό, ο εισαγγελέας Αμπρότζιο Καρτόζιο τόνισε ότι, «βρισκόμαστε στην αρχική φάση (…) Σε αυτό το στάδιο, συγκεκριμένα επειδή η έρευνα μπορεί να εξελιχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν αποκλείουμε τίποτα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως, προς το παρόν, οι Αρχές δεν έχουν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, ενώ διευκρίνησε ότι, καπετάνιος και πλήρωμα του γιοτ δεν έχουν την υποχρέωση να παραμείνουν στην Ιταλία μέχρι το πέρας της έρευνας, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει καιρό.

Πλέον, το ναυάγιο του σκάφους βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων και σε απόσταση, από το λιμάνι Πορτιτσέλο, περίπου 700 μέτρων. Το πολυτελές γιοτ των 56 μέτρων βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά το ξέσπασμα υδροσίφωνα στην περιοχή. Από το ναυάγιο διασώθηκαν 15 άτομα, εκ των οποίων τα έξι ήταν επιβάτες. Ο εισαγγελέας Καρτόζιο επιβεβαίωσε και τα ονόματα των νεκρών, με πρώτη σορό που ανασύρθηκε από το Bayesian να είναι αυτή του σεφ του σκάφους, Ρεκάλντο Τόμας.

Στις 21 Αυγούστου εντοπίστηκαν τέσσερις ακόμα σοροί: του Τζόναθαν Γουίλιαμ Μπλούμερ και της συζύγου του, καθώς και των Κρίστοφερ Μορβίλο και συζύγου. Η σορός του Λιντς ανασύρθηκε στις 22 Αυγούστου ενώ, την Παρασκευή (23/08) ανασύρθηκε η σορός της κόρης του, Χάνα.

Ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Παλέρμο, Ραφαέλε Μακάουντα, σημείωσε ότι το γιοτ είχε λάβει άδεια να παραμείνει αρόδου στην περιοχή όπου βυθίστηκε. Υπογράμμισε, δε, πως «δεν υπήρχε προειδοποίηση για καταιγίδα εκείνο το βράδυ». Ο λιμενικός πρόσθεσε ακόμα πως δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα της ανάσυρσης του γιοτ από τον βυθό της θάλασσας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ερωτήματα προκαλούνται, ακόμα, από την ταχύτητα βύθισης του Bayesian καθώς και από το γεγονός ότι, άλλα σκάφη που βρίσκονταν κοντά του, δεν έπαθαν ζημιές από τον υδροσίφωνα. Κυριότερο εξ΄αυτών είναι το εάν, κατά την ώρα του συμβάντος, η καρίνα του σκάφους, η οποία αποτελεί αντίβαρο στο τεράστιο κατάρτι του, ήταν ανεβασμένη ή κατεβασμένη.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Ραφαέλε Καμαράνο δήλωσε από την πλευρά του πως η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει ως πιθανότερη αιτία για τη βύθιση του σκάφους ένα ιδιαίτερο καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται «downburst». Ο ιδιος πρόσθεσε πως στις σορούς θα πραγματοποιηθούν νεκροψίες- νεκροτομές.

Τι είναι το «downburst»

Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν εικασίες, βασισμένες στην αναφορά ενός μάρτυρα πως αιτία βύθισης του Bayesian υπήρξε ένα κύμα νερού – ένα είδος ανεμοστρόβιλου που σχηματίζεται πάνω από το νερό. Οι εισαγγελείς, ωστόσο, τώρα πιστεύουν ότι μπορεί να ευθύνεται το downburst.

Οι καταιγίδες είναι ισχυρά, πολύπλοκα και ταραχώδη φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε ένα σωρειτομελανία (σσ: είδος νέφους, το οποίο είναι πυκνό και ογκώδες, φτάνει σχεδόν έως το έδαφος και συνήθως προκαλεί καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις) να κινείται γρήγορα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Ένα downburst (θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «έκρηξη» σε ελεύθερη μετάφραση) συμβαίνει όταν ο αέρας τρέχει προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου, παράγοντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσά προς το έδαφος. Όταν χτυπά στο έδαφος, ο άνεμος απλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι εκρήξεις αυτές είναι συνήθως βραχύβιες, διαρκούν για λίγα λεπτά και μπορούν να συγχέονται με ανεμοστρόβιλους ή υδάτινους πόρους, επειδή η ζημιά που προκαλούν μπορεί να είναι παρόμοια.

Οι γρήγορες αλλαγές της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου μέσα σε αυτές τις εκρήξεις σημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την αεροπορία. Έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά αεροπορικών δυστυχημάτων όλα αυτά τα χρόνια, αν και ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται καλά από τους μετεωρολόγους που επιτρέπουν στους πιλότους να τις αποφύγουν.

θάνατοςναυάγιοΣικελίαγιοτειδήσεις τώραΙταλία