Κόσμος|26.08.2024 13:26

Ερντογάν: Η Νίκη στο Μαντζικέρτ «φάρος» και οδηγός για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ

Μαρία Ζαχαράκη

Θεμέλιο της τουρκικής ταυτότητας και οδηγός για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν η μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. Μιλώντας σήμερα με αφορμή την επέτειο της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων κατά των Βυζαντινών, μία επέτειο που ο ίδιος καθιέρωσε, κατασκευάζοντας μάλιστα άλλο ένα παλάτι στην περιοχή που διεξήχθη η μάχη, στο Αχλάτ της ανατολικής επαρχίας Μπίτλις, ο Ερντογάν επιδίωξε για άλλη μια φορά να ενισχύσει την εθνική ενότητα και να κατευθύνει τη χώρα προς το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας», όπως είπε.

Νίκη των Μουσουλμάνων

Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν παρουσιάζει τη νίκη του Μαντζικέρτ ως κάτι περισσότερο από μια απλή στρατιωτική επιτυχία. Για τον ίδιο, η μάχη αυτή σηματοδότησε την αρχή μιας αναγεννητικής διαδικασίας για τον μουσουλμανικό κόσμο, συνδέοντας την με την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ και τις μετέπειτα επιτυχίες των Οθωμανών.

«Είμαστε μαζί σας στην επέτειο της νίκης μας στο Μαντζικέρτ, η οποία καθορίζει την ιστορία μας, την τύχη μας και την κατεύθυνσή μας. Η Νίκη του Μαντζικέρτ είναι η αρχή ενός αναγεννητικού κινήματος. Η Νίκη του Μαντζικέρτ ήταν ένα στρατηγικό σημείο καμπής που άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ. Η νίκη του Μαντζικέρτ είναι η νίκη όλων των μουσουλμάνων», υποστήριξε, προβαίνοντας σε έναν συνδυασμό θρησκευτικού και εθνικού συμβολισμού.

Η αναφορά του Ερντογάν στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της νίκης του Μαντζικέρτ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αφήγημα που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Τουρκίας στον μουσουλμανικό κόσμο. Η Ιερουσαλήμ, ως ιερή πόλη για το Ισλάμ, συνιστά σύμβολο της ενότητας και της αντίστασης των μουσουλμάνων ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς, ενισχύοντας την εικόνα της χώρας ως προστάτη των μουσουλμανικών συμφερόντων και κληρονόμο μιας ένδοξης ιστορικής πορείας που ξεκίνησε με τους Σελτζούκους και συνεχίστηκε με τους Οθωμανούς.

Το χρυσό δαχτυλίδι της ιστορίας μας

Ο Ερντογάν βλέπει το Μαντζικέρτ όχι μόνο ως έναν ιστορικό σταθμό, αλλά ως «φάρο» που φωτίζει την πορεία της Τουρκίας προς το μέλλον. Το 2071, οπότε συμπληρώνονται 1000 χρόνια από τη νίκη αυτή, έχει καταστεί ένα συμβολικό ορόσημο στην πολιτική του ρητορική. Με αυτήν την προοπτική, ο Ερντογάν επιδιώκει να ενσωματώσει την ένδοξη ιστορία στην πολιτική του αφήγηση, προσβλέποντας σε ένα μέλλον όπου η Τουρκία θα έχει ξαναβρεί την ‘οθωμανική’ ισχύ και την επιρροή που είχε κάποτε.

«Η πορεία μας είναι προς τον Aιώνα της Τουρκίας και θα βαδίσουμε αυτό το μονοπάτι υπό την καθοδήγηση και το φως της Νίκης του Μαντζικέρτ. Πρέπει να δούμε το Μαντζικέρτ όχι μόνο ως το χρυσό δαχτυλίδι της ένδοξης ιστορίας μας, αλλά και ως φάρο που φωτίζει την πορεία μας στο δρόμο προς την Τουρκία του 2071».

Εθνική ενότητα αντίδοτο στη διχόνοια

Με αναφορές στους «ήρωες που μαρτύρησαν για να μην πέσουν πάνω μας ξένες σκιές», ο Ερντογάν προσπαθεί να αναζωογονήσει το αίσθημα του πατριωτισμού ενάντια στις ξένες επιβουλές, τις οποίες επικαλείται συχνά, για να συσπειρώσει στο πρόσωπό του την εκλογική βάση.«Το Μαντζικέρτ ενώνει ενάντια στην καταπίεση. Οι ήρωες μας μαρτύρησαν για να μην πέσουν πάνω μας ξένες σκιές. Δεν ενδώσαμε και δεν θα ενδώσουμε στις εστίες διχόνοιας που προσπαθούν να μας χωρίσουν μέσα από τις διαφορές μας», δήλωσε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙερουσαλήμειδήσεις τώρα