Κόσμος|27.08.2024 15:10

Ζάκερμπεργκ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε τη Meta για να λογοκρίνει αναρτήσεις για τον κορονοϊό

Newsroom

Το αφεντικό της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δηλώνει ότι λυπάται που υπέκυψε σε αυτό που είπε ότι ήταν πίεση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να «λογοκρίνει» περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε επιστολή που έστειλε σε πρόεδρο επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τον Λευκό Οίκο, πίεσαν τη Meta να αφαιρέσει περιεχόμενο το 2021. Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του, λέγοντας ότι ενθάρρυνε «υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Ο κ. Ζάκερμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία του «υποβάθμισε» για λίγο περιεχόμενο που αφορούσε τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, πριν από τις εκλογές του 2020, αφού το FBI προειδοποίησε για «πιθανή ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης». Το περιεχόμενο δεν αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος μιας τέτοιας επιχείρησης, δήλωσε ο κ. Ζούκερμπεργκ.

Απευθυνόμενος στις αναρτήσεις για τον κορονοϊό, ο κ. Ζάκερμπεργκ έγραψε: «Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα τις ομάδες μας επί μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο του Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας».

«Κάναμε κάποιες επιλογές που, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης και των νέων πληροφοριών, δεν θα κάναμε σήμερα», έγραψε και συνέχισε: «Πιστεύω ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λανθασμένη και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι' αυτό».

Ο κ. Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι ο ίδιος και η Meta θα είναι έτοιμοι να «αντεπιτεθούν» αν συμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Η επιστολή του απευθυνόταν στον Τζιμ Τζόρνταν, τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διερευνά τη μετριοπάθεια του περιεχομένου στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Οι Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν ότι η επιστολή ήταν μια «μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου». Σε δήλωση που εξέδωσε στην ιστοσελίδα Politico, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε των χειρισμών: «Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη και συνεπής: πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στον αμερικανικό λαό, κάνοντας παράλληλα ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν».

ΗΠΑΤζο ΜπάιντενFacebookinstagramΜαρκ Ζάκερμπεργκmetaειδήσεις τώρα