Κόσμος|01.09.2024 23:57

Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους ζητούν συμφωνία για τους ομήρους

Newsroom

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται δραματικά μετά την ανεύρεση των σωρών έξι ομήρων από τον ισραηλινό στρατό στα τούνελ της Χαμάς στη Ράφα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας Αμερικανός πολίτης. Στο Ισραήλ επικρατεί αναταραχή με έντονες διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου, ενώ ο υπουργός Άμυνας ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση διατήρησης δυνάμεων στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας. «Αυτοί που δολοφονούν εν ψυχρώ ομήρους δεν θέλουν συμφωνία» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα υποστεί τις συνέπειες για τις πράξεις της.

Η αντίδραση της Ισραηλινής κυβέρνησης

Μετά από 331 ημέρες αγωνίας, οι οικογένειες των έξι ομήρων πληροφορήθηκαν την τραγική είδηση του θανάτου των αγαπημένων τους. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ανέκτησε τις σορούς τους από σήραγγα στη Ράφα, και πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς μία με δύο ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε: «Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς. Oι σοροί τους βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Ράφα, σε υπόγεια σήραγγα, σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το σημείο που διασώσαμε τον Φαρχάν Αλκάντι, πριν από λίγες ημέρες.

Υπό έντονες πιέσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει μέχρι να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο των ομήρων: «Δεν θα ησυχάσουμε και δεν θα σιωπήσουμε. Θα σας καταδιώξουμε, θα σας βρούμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας. Αυτοί που δολοφονούν ομήρους δεν θέλουν συμφωνία».

Από την πλευρά της, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο των ομήρων λόγω της άρνησής του να δεχτεί εκεχειρία. Ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι κάποιοι από τους ομήρους που σκοτώθηκαν ήταν από αυτούς που είχαν εγκριθεί για ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Πέντε από τους έξι ομήρους, ηλικίας 23 έως 40 ετών, απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα από τη Χαμάς. Ανάμεσά τους και ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντεμπεργκ-Πόλιν, ένας από τους πιο γνωστούς ομήρους λόγω του βίντεο που τον έδειχνε τραυματισμένο από χειροβομβίδα σε καταφύγιο και την απαγωγή του μαζί με άλλους τέσσερις σε φορτηγό.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του CNN, Έλιοτ Γκοτκάιν: «Ο 23χρονος Ισραηλινοαμερικανός ο οποίος αν θυμάστε τον είχαμε δει την 7η Οκτωβρίου με το αριστερό χέρι του να έχει ακρωτηριαστεί από έκρηξη (χειροβομβίδας) και να τον ανεβάζουν σε φορτηγό και να τον πηγαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον ίδιο ενώ ήταν αιχμάλωτος, πριν από λίγους μήνες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου και καταδίκασε, μαζί με την Κάμαλα Χάρις, τη βαναυσότητα της Χαμάς. Όπως δήλωσε ο κ. Μπάιντεν: «Είναι τόσο τραγικό όσο και καταδικαστέο. Μην έχετε αμφιβολία, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Οι οικογένειες των ομήρων στρέφονται κατά του Νετανιάχου

Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον θάνατο των δικών τους, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Ισραήλ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων. Σύμφωνα με ανακοίνωση οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες, ο θάνατος των ομήρων ήταν αποτέλεσμα της στάσης του Νετανιάχου να απορρίψει τις προτάσεις για εκεχειρία και της απαίτησής του να διατηρηθεί ο στρατός στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος των συγγενών των ομήρων σε διαδήλωση: «Για να σωθούν ζωές, ο Νετανιάχου πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως. Για να επιστρέψουν οι όμηροι, ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει αμέσως. Μέλη του συνασπισμού σταθείτε στο ύψος σας και πάρετε μέτρα ή θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί της εκτέλεσης των ομήρων».

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται στη Δυτική Όχθη. Ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τριών ενόπλων που άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικού περιπολικού, σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς.

ΙσραήλόμηροιΧαμάςΜπενιαμίν Νετανιάχουειδήσεις τώρα