Κόσμος|03.09.2024 08:48

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση Χούθι σε τάνκερ ελληνικής εκμετάλλευσης - Επιχείρηση διάσωσης του SOUNION

Newsroom

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Χούθι επιτέθηκαν στο υπό σημαία Παναμά/ιδιοκτησίας και υπό ελληνική εκμετάλλευση MV BLUE LAGOON I και το υπό σαουδαραβική σημαία/ιδιοκτησίας και υπό σαουδαραβική εκμετάλλευση MV AMJAD με δύο βαλλιστικούς πυραύλους και με μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα.

Το MV AMJAD μεταφέρει περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από την ποσότητα που μετέφερε το ελληνικών συμφερόντων MV DELTA SOUNION.

Η επιχείρηση διάσωσης του «Sounion»

Το Sounion, με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στις δεξαμενές του, χτυπήθηκε επανειλημμένα την 21η Αυγούστου ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, που ελέγχουν οι αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι, ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones εφόρμησης και πυραύλους.

Γνωστοποίησαν κατόπιν πως τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες στο σκάφος και τις πυροδότησαν, προκαλώντας πυρκαγιές στη γέφυρα — προτού εντέλει δώσουν «έγκριση» το σκάφος να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή.

Η CENTCOM ανέφερε μέσω X ότι «βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης» του Sounion, που «είναι ακόμη στις φλόγες» και εγείρει απειλή «μείζονος περιβαλλοντικής καταστροφής».

Νωρίτερα, χθες βράδυ, η ναυτική αποστολή Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησε πως «θα εγγυηθεί την προστασία των ρυμουλκών που θα αναλάβουν την επιχείρηση διάσωσης» και «θα διευκολύνει τις προσπάθειές τους προκειμένου να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή» στην Ερυθρά Θάλασσα. Κατά την ίδια πηγή, «συνεχίζουν να καίνε πυρκαγιές στην κύρια γέφυρα του πλοίου», πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχει «καμιά ένδειξη διαρροής» αργού.

Το εικοσιπενταμελές πλήρωμα του Sounion, 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και 2 υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από γαλλική φρεγάτα της δύναμης Ασπίδες την επομένη της επίθεσης που υπέστη.

δεξαμενόπλοιοεπιχείρησηΧούτιειδήσειςΈνοπλες Δυνάμειςειδήσεις τώρα