Κόσμος|04.09.2024 12:01

Εισέρχεται σε νέα φάση ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας; Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε αντίποινα μετά τα καταστροφικά ρωσικά πλήγματα

Newsroom

Επτά άνθρωποι, εκ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη δυτική πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, κατά τη διάρκεια ενός νέου κύματος ρωσικών επιθέσεων. Το χτύπημα σημειώθηκε ενώ η Ουκρανία θρηνούσε τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε στρατιωτικό ινστιτούτο στην κεντρική πόλη Πολτάβα την Τρίτη.

Ο δήμαρχος του Λβιβ, Andriy Sadovy, δήλωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπερηχητικούς πυραύλους νωρίς την Τετάρτη (4/9). Μεταξύ των νεκρών ήταν ένα μωρό και δύο κορίτσια ηλικίας εννέα και 14 ετών, καθώς και μια γυναίκα που εργαζόταν ως μαία στην πόλη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο καθώς η αεράμυνα στόχευε ρωσικούς πυραύλους.

Σε αεροπορικό συναγερμό η Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε ένα ξενοδοχείο και προκλήθηκαν ζημιές σε κοντινά οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη Kryvyy Rih, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Δόξα τω Θεώ, όλοι είναι ζωντανοί τώρα», δήλωσε ο δήμαρχος Oleksandr Vilkul. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι ολόκληρη η χώρα έχει τεθεί σε αεροπορικό συναγερμό. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης στο Lviv και ο κ. Sadovy δήλωσε ότι περισσότερα από 50 κτίρια στην καρδιά της πόλης είχαν υποστεί ζημιές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, σχολείων και κλινικών. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια ενός στρατιωτικού ινστιτούτου στην Πολτάβα για επιζώντες της επίθεσης της Τρίτης.

«Υπήρχε πάρα πολύ αίμα, πάρα πολλά πτώματα»

Ο Mykyta Petrov, ένας 26χρονος δόκιμος που ξεκίνησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Επικοινωνιών της Πολτάβα, δήλωσε ότι δύο πύραυλοι χτύπησαν την Τρίτη (3/9), ενώ ο δεύτερος πυροδοτήθηκε μόλις τρία δευτερόλεπτα μετά τον πρώτο. «Έτρεξα έξω, υπήρχε παντού καπνός και σκόνη... πολλοί άνθρωποι ήταν έξω και έκαναν τσιγάρο και πολλοί σκοτώθηκαν». Ο δόκιμος είπε ότι υπήρχε «πάρα πολύ αίμα, πάρα πολλά πτώματα» και ότι αυτό που είδε τον επηρέασε ψυχολογικά. Μια σειρήνα αεροπορικής επιδρομής είχε χτυπήσει δύο λεπτά νωρίτερα, αλλά δεν είχε δώσει αρκετό χρόνο στον κόσμο να φτάσει στα καταφύγια. «Φαντάζεσαι ότι βρίσκεσαι στον έκτο όροφο κάποιου κτιρίου και πρέπει να τρέξεις να ξεφύγεις από τον κάτω όροφο. Είναι ρεαλιστικό ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό σε δύο λεπτά;» δήλωσε στο BBC ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Goncharenko.


Η υπόσχεση Ζελένσκι για αντίποινα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την επίθεση και επανέλαβε τις εκκλήσεις για περισσότερη αεράμυνα, ώστε η χώρα του να μπορεί να προστατευτεί πραγματοποιώντας τις δικές της επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Σε ανακοίνωση που επιβεβαίωσε τους θανάτους του στρατιωτικού προσωπικού, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγιναν αρκετά για την προστασία όσων βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις που χτύπησε ο πύραυλος.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Πολτάβα, Φίλιπ Προνίν, χαρακτήρισε την επίθεση «πονηρό και κυνικό ρωσικό χτύπημα» και δήλωσε αργότερα ότι 15 άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Χρηματοδότηση από την Ιρλανδία

Ο Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό την Τετάρτη (4/9), καθώς η Ιρλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Ο Taoiseach θα ανακοινώσει επίσης βοήθεια ύψους 43 εκατ. ευρώ (36 εκατ. στερλίνες) προς την Ουκρανία. Η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι το πακέτο θα παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια, θα υποστηρίξει την αποκατάσταση και την ενδεχόμενη ανοικοδόμηση και θα συμβάλει στους μακροπρόθεσμους στόχους της Ουκρανίας.

ΜόσχαΡωσίαπύραυλοςΟυκρανίαεπιθέσειςειδήσειςΚίεβοειδήσεις τώρα